ny1-terror-tvang-fengsel-F - Vil ikke ha tvangsundersøkelse i fengselet

Ledelsen i Ila fengsel stiller seg avvisende til at en tvangsundersøkelse av Anders Behring Breivik skal kunne gjennomføres i fengselet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to nye sakkyndige i terrorsaken, psykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas, har i brev til Oslo tingrett bedt om at Breivik må tvangsundersøkes ettersom han ikke frivillig vil samarbeide om en ny rettspsykiatrisk vurdering.

De sakkyndige sier de helst vil gjennomføre en observasjon på sykehus, men åpner også for at undersøkelsen kan skje innenfor murene på Ila fengsel, hvor Breivik i dag sitter alene underlagt fengselets strengeste sikkerhetsregime.

Direktør Knut Bjarkeid i Ila fengsel sier det skal mye til dersom en person skal tvangsundersøkes innenfor fengselets murer i medhold av straffeprosesslovens paragraf 167, som det her er snakk om.

Rettspsykiatrisk tvangsundersøkelse er en type tiltak som er forbeholdt helsevesenet, og direktøren sier at han helst ser slike tiltak gjennomført i sykehus og ikke i isolatavdelingen på Ila.

– Vi er meget skeptisk til å gjennomføre en observasjon etter straffeprosesslovens paragraf 167 på Ila. I loven står ordlyden «sykehus eller egnet institusjon», og vi stiller oss tvilende til om Ila er en egnet institusjon for en slik observasjon, sier Bjarkeid. (©NTB)