FORELDRENE: Sagarika Chakraborty og Anurup Bhattacharya snakket med indisk TV via TV 2 studio i Oslo. (Foto: TV 2)
FORELDRENE: Sagarika Chakraborty og Anurup Bhattacharya snakket med indisk TV via TV 2 studio i Oslo. (Foto: TV 2)

Millioner fulgte «marerittet i Norge»

Det indiske paret som ble fratatt barna i Stavanger fortalte sin historie på indisk fjernsyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sagarika Chakraborty og Anurup Bhattacharya kjemper sitt livs kamp, etter at barnevernet tok hånd om barna deres i mai 2011.

Marerittet i Norge

Tirsdag var de i TV 2s studio i Oslo for å bli intervjuet av Indias største engelskspråklige nyhetskanal, New Delhi Television. Kanalen har gitt saken tilnavnet «nightmare in Norway» – marerittet i Norge.

Les også: Diplomatisk dragkamp etter barnevernsak i Stavanger

I studio i New Delhi er Indias utenriksminister gjest. Under samtalen brøt barnefaren sammen.

– Dette er forferdelig. Som far hadde jeg et nært forhold til sønnen min. Å tenke på dette er en psykisk belastning for oss, sier barnefaren Anurup Bhattacharya gråtkvalt.

Utenriksminister lover hjelp

Indias utenriksminister hadde mandag samtaler med Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre. Den indiske ministeren forsikrer paret i studio i Oslo om at Indias regjering gjør det den kan for å hjelpe.

TV 2 har forsøkt å få kommentarer ifra det indiske utenriksdepartementet. De bekrefter at de jobber med saken, men sier de vil holde en lav profil.

– Det handler om å forklare hva som er situasjonen i Norge, barnevernets ansvar, barnas beste og hvilke ansvarsregler som gjelder i vårt land. Saken er havnet på indiske politikeres bord. Da må vi være tilgjengelig og svare og forklare overfor dem, sier Jonas Gahr Støre til TV 2.

– Urimelige krav

De to foreldrene forstår at folk i Norge lurer på om det er noe som ikke blir sagt, men føler barnevernet stilte urimelig krav.

– «Dere har for få leker i huset. Hvorfor gir dere dem yoghurt og ris hele tiden?» Dette er beskyldninger og spørsmål som for oss er uforståelige. De ville at alt skulle være på deres måte. Men det er umulig for folk med indisk bakgrunn å tilpasse seg dette helt fra begynnelsen av.

Foreldreparet fra India sier kulturforskjeller har mesteparten av skylden for at de ble fratatt barna, men barnevernet i Stavanger sa mandag til TV 2 at kulturelle forskjeller ikke er hele årsaken.

Les mer: Diplomatisk dragkamp etter barnevernsak i Stavanger

Se mandagens reportasje på TV 2:

589590