UFINE GLOSER: Stig Henrik Hoffs møte med Hellstrøm, samt Komikameratene har skapt reaksjoner for mye banning på TV.
UFINE GLOSER: Stig Henrik Hoffs møte med Hellstrøm, samt Komikameratene har skapt reaksjoner for mye banning på TV.

Vil ta affære mot banning på TV

– Må bli bevisste på de verdiene de etablerer ovenfor barn.

Banneordene haglet, da Stig Henrik Hoff ble invitert til kokkeduell hos Eyvind Hellstrøm mandag. Der ble matlagingen krydret med ufine gloser som «jævla jålebukk», «faens bra» og «jævla god» i et saftig sammensurium gjennom det halvtimes lange programmet.

Har skapt reaksjoner

Nylig skapte også «Komikameratene» sterke reaksjoner da det ikke ble spart på banneord under programmet sist torsdag. Hele åtte ganger i løpet av programmet serverte komikerne seerne ufine gloser.

Les også: Banning i «Komikameratene» skaper sterke reaksjoner

REAGERER: Øystein Samnøen i Barn og Medier, reagerer sterkt
  på utbredelsen av banning på TV.
REAGERER: Øystein Samnøen i Barn og Medier, reagerer sterkt på utbredelsen av banning på TV.
Etter vanskillebestemmelsen skal innslag som kan være skadelige for mindreåriges fysiske, psykiske eller moralske utvikling sendes etter kl 21 på kvelden.

Øystein Samnøen i Barnevakten, reagerer sterkt på utbredelsen av banning på TV, som sendes før klokken 21:

– Dette handler om forbilderollen ovenfor barn og unge. Som en del av det å være et positivt forbilde, inngår bevissthet rundt språkbruk. Banning i likhet med sjikanering på TV er en uheldig rollemodellering, sier Øystein Samnøen til «God Kveld Norge».

Samnøen forteller at Barnevakten ikke kommer til å la dette gå upåaktet hen.

– Våre rådgivere kommer til å gjøre henvendelser til de enkelte redaksjonene, og utfordre formidlerne av programmene med slik språkbruk. Redaksjonene må bli bevisste på de verdiene de etablerer ovenfor barn, forteller Samnøen.

Formidler av verdier og normer

Han forteller at språkbruk i media er en av de sakene de mottar flest henvendelser om fra publikum.

– Media formidler verdier og normer til barn, og modellerer grenser for hva som er akseptabel oppførsel, bedyrer han. Som voksne må vi være bevisst på hvilke historier og verdier vi vil gi barna våre.

Hellstrøm på TV 3 reguleres under britisk regelverk, og faller dermed ikke inn under det norske Medietilsynets overvåking. Seniorrådgiver i Medietilsynet Line Langnes påpeker at det uansett skal mye til før språkbruk strider med vannskilleprinsippet.

Les også: – Folk som Hellstrøm blir sett på som nazi og rasshøl

– Det skal mye til for at språkbruk alene er skadelig, og i strid med vannskilleprinsippet. Det er dersom språkbruket er gjennomgående grovt eller vulgært, og gjerne i forbindelse med nedsettende karakteristikker og latterliggjøring eller i kombinasjon med en handling, at det kan falle under disse reglene, sier seniorrådgiver Line Langnes i Medietilsynet.

– Vi har mottat flere reaksjoner på språkbruk på fjernsyn fra foreldre, og det er klart at vi har forståelse for at foreldrene oppfatter deler av språkbruken som upassende, sier Langnes som legger vekt på at mye av dette ansvaret ligger hos de enkelte kringkasterne.

– Tøff tone

TV 3 forteller at de ikke har mottat mange reaksjoner på banningen i etterkant av serien, foruten en person som la inn en klage på programmets Facebook-side.

– Tonen mellom Stig Henrik Hoff og Eyvind Hellstrøm er noe tøff. Som gamle kokkekolleger er de nok vant til en tøff tone på kjøkkenet, og det bærer episoden preg av.Episoden er vurdert og er ikke i strid med verken de etiske eller redaksjonelle reglene vi forholder oss til. Det er nye kjendiser på besøk hos Hellstrøm i hver episode, og vi kan forsikre om at banning ikke er en gjenganger i Hellstrøm inviterer-serien, forteller pressekontakt i TV 3 Linda Glomlien til «God Kveld Norge».