ny2-statoil-iran-gass-gjeld-F - Statoil får gass fra Iran som nedbetaling av gjeld

Oljegiganten Statoil mottar jevnlige leveringer av flytende gass fra Iran som nedbetaling av gjeld. Statoil mener gassleveransene kan fortsette også etter at EUs importsanksjoner settes i verk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leveringen av LPG (Liquefied petroleum gas) er betaling for gjeld som det nasjonale iranske olje- og gasselskapet National Iranian Oil company (NIOC) skylder Statoil, skriver NA24.

– Det er riktig at vi mottar nedbetalinger av gjelden i form av LPG, og dette er i tråd med opsjonene for tilbakebetaling i de originale kontraktene, sier mediekontakt for Statoils internasjonale oppstrømsaktiviteter, Bård Glad Pedersen.

– Vår vurdering er derfor at vi vil kunne motta petroleumsprodukter som del av nedbetaling av gjeld også etter at sanksjonene trer i kraft. Vi vil videreføre dialogen med norske myndigheter for å sikre at denne forståelsen er riktig, sier Pedersen.

Ifølge Pedersen har Statoil utestående fordringer i Iran fra de tidligere gjennomførte prosjektene South Pars fase 6, 7 og 8 som ble ferdigstilt i 2009, og til tidligere gjennomført letevirksomhet på Anaran og Khoramabad.

Statoil mottar LPG på terminaler i Iran og transporterer den på skip til markeder utenfor Europa og USA. Verdien avskrives selskapets utestående hos NIOC.

Etter hva NA24 erfarer, så dreier det seg om flere hyppige leveranser og betydelige summer. (©NTB)