Sjåførlærer Svein Magne Slåtsveen har 38 års erfaring fra bransjen. Her er det Ida Marie Venåsen (17) som får kjøreopplæring. Foto: Lars Roar Rud, Ringerikes Blad
Sjåførlærer Svein Magne Slåtsveen har 38 års erfaring fra bransjen. Her er det Ida Marie Venåsen (17) som får kjøreopplæring. Foto: Lars Roar Rud, Ringerikes Blad

- Duppedittene gjør at vi slutter å tenke

Sjåførlærer mener vi har altfor stor tiltro til moderne sikkerhetsutstyr.

Sjåførlærer Svein Magne Slåtsveen har 38 års erfaring fra bransjen. Han ser at sjåførene sløves ned av all elektronikken.

– Folk har altfor stor tiltro til sikkerhetsutstyret på bilen. De har antiskrens og firehjulstrekk, de kommer fort opp i fart. Men skal du stoppe eller skifte retning, gjelder akkurat de samme naturkreftene som for andre biler. Når bilene har for mange duppeditter, slutter folk å tenke, sier Slåtsveen til ringblad.no.

Del med dine Facebook-venner

– Er sjåførene blitt dårligere på å takle vinterføre, vil du si?

– Ja, jeg tror det. Idag har bilene så mye utstyr. Så har du de unge sjåførene som tror dette er det samme som å kjøre bilspill. De tror bare det er litt risting, så er bilen tilbake på veien igjen.

Tenk konsekvenser

En gjennomgående trend er at sjåførene ikke tenker konsekvensen av sitt sjåførvalg. De kan bli fatale, påpeker Slåtsveen.

– Det hjelper ikke å snyte seg når nesen er borte, sier han.

Et annet trekk han har lagt merke til er at folk er sløve på å feie bilen ren.

– Det går an å kjøpe snøkost og sope av snøen. På en del ser du nesten ikke baklyktene fordi de kjører med 20 centimeter snø på taket. Blir det væromslag, detter det ned på panseret. Får du takraset over frontruta, går det galt.

Ikke ute etter noen

Han presiserer at han ikke er ute etter å henge ut folk.

– Jeg bruker en del kraftuttrykk, men tror også jeg har mye rett i det jeg sier. Folk kan ikke skylde på det glatte føret, påpeker han.

Slåtsveen ber også folk sjekke dekkenes tilstand.

– En del utforkjøringer skyldes at dekkene er fulle av saltlake. Det kan være lurt å vaske bort innimellom. Særlig hvis du vanligvis kjører i lavlandet og skal til fjells i helga. Du får bedre veigrep, sier han.

Les flere bil og motorsaker i Ringerike Blads motormagasin her

Har du lyst å få Brooms nyhetsbrev? Meld deg på her!