tengs montasje
tengs montasje

Fetteren til Birgitte Tengs: – Oversett DNA kan løse saken

Fetteren til Birgitte Tengs vil ha en ny DNA-gjennomgang i det uoppklarte drapet fra 1995 og får støtte fra DNA-analytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er en forferdelig drapssak og den er uløst, sier fetteren til Birgitte Tengs til TV 2.

Det er over 16 år siden Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept – bare 17 år gammel. Fetteren ble frikjent for drapet, samtidig som han ble dømt til å betale oppreisning til familien. Men det opphevet menneskerettighetsdomstolen senere. Likevel er hverdagslivet i Stavanger vanskelig for fetteren. Han møter stadig lukkede dører og får ikke jobb.

– Det er en belastning for meg og familien. For meg er det viktig å gå videre, og en del av det å gå videre er å oppklare saken og det håper jeg nå at politiet gjør, sier han.

Store DNA-fremskritt

For nå vil Tengs-fetteren ha en ny DNA-gjennomgang av saken.

– I dag består en DNA-profil av 16 områder, for ti år siden var det bare 10, sier Ragne Farmen, DNA-analytiker og daglig leder ved GENA.

Hun sier det er gjort store fremskritt rundt DNA-analyse etter drapet i 1995.

– Før trengte man mye mer bevis. I dag trenger man kun få celler, det er nok med litt spytt eller en celle fra en berøring, forklarer Farmen.

Finner ting man overså

– Jeg tror det er gode sjanser for å finne biologisk materiale på hennes klær og gjenstander som man før overså. Jeg synes denne saken bør gjennomgås på nytt, sier hun.

Advokaten til fetteren til Birgitte Tengs, Arvid Sjødin, bad om en ny gjennomgang allerede i mai fjor, men venter fortsatt på politiet og Kripos sin avgjørelse.

– For eksperter på DNA så har denne saken vært en skandale fra flere år tilbake. Det er et typisk eksempel på hvordan man kan ødelegge en sak med DNA istedenfor å finne riktig gjerningsmann, sier Sjødin.

Kripos vil gi svar til politiet om det blir en gjennomgang i nær fremtid, men de vil ikke kommentere saken ytterligere til TV 2.