Kroatene har sagt ja til EU

Blir EUs 28. medlemsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ja-siden vant Kroatias folkeavstemning om EU. Men oppmøtet var lavt, og kroatenes EU-entusiasme er blitt dempet av den økonomiske krisen.

Da nesten alle stemmene var telt opp, hadde 66 prosent sagt ja til å bli EUs 28. medlemsland. Folkeavstemningen søndag var en viktig milepæl for Kroatia, 20 år etter at Balkan-staten ble anerkjent som selvstendig etter å ha brutt ut av Jugoslavia.

Oppslutningen var likevel ikke høyere enn 44 prosent. Statsminister Zoran Milanovic var glad for at folk stemte for medlemskap, men skuffet over at så mange valgte å sitte hjemme.

Forklaringen er generell misnøye med landets politikere og den økonomiske situasjonen, tror statsministeren.

Meningsmålinger viste på forhånd at et stort flertall av kroatene ville støtte EU-medlemskap. Medlemskapet blir likevel ikke realitet før 1. juli 2013. De siste ukene er kroatene blitt bombardert med EU-vennlig propaganda i form av avisannonser og plakater. Radio og TV har hatt en mengde programmer om saken. Også den katolske kirken har kastet seg inn for å forsikre tvilere om at den nasjonale selvbestemmelsen ikke vil bli svekket. (©NTB)