KRISE: Familien på tre kan risikere å måtte sove på gaten om kun noen få dager. Da tar sparepengene slutt, og jobbsøkingen har så langt ikke gitt resultater.  (Foto: TV 2)
KRISE: Familien på tre kan risikere å måtte sove på gaten om kun noen få dager. Da tar sparepengene slutt, og jobbsøkingen har så langt ikke gitt resultater. (Foto: TV 2)

Har to mastergrader – får ikke jobb

Krisen i Europa har ført familien Guiglia til Norge, men jobbjakten ble mye tyngre enn ventet og i løpet av noen dager kan familien på tre havne på gata.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rekordhøy arbeidsledighet i Europa gjør at flere og flere søreuropeere rømmer fra gjeldskrisen for å søke lykken i Norge. Men langt fra alle lykkes.

Mistet jobben

Lille Salvador på fire år er glad og fornøyd, selv om han er langt hjemmefra.

Les også: Eurokrisen forverres etter nedgradering

Han forstår heldigvis lite av den dramatiske situasjonen som familien hans befinner seg i.

UVITENDE: Lille Salvador på fire år er uvitende om situasjonen familien hans er i. Om noen dager kan han risikere å måtte sove på gaten.  (Foto: TV 2)
UVITENDE: Lille Salvador på fire år er uvitende om situasjonen familien hans er i. Om noen dager kan han risikere å måtte sove på gaten. (Foto: TV 2)

Da begge foreldrene hans mistet jobbene sine i hjembyen Alfaz del Pi, følte de seg tvunget til å forlate kriserammede Spania.

– Jeg mistet jobben, vi mistet huset vårt og alle sparepengene våre på grunn av den økonomiske krisen, sier Dan Guiglia.

Han har to mastergrader i bedriftsledelse og europeisk politikk, snakker fire språk flytende og jobbet i mange år som salgssjef i et stort selskap i hjemlandet. Han trodde derfor det skulle gå greit å finne seg en jobb i rike Norge.

Desperat jobbjakt

Etter å ha hørt positive ting om jobbmarkedet i Norge, tok han med seg familien og dro til Bergen for å starte et nytt liv.

– Vi kom til Norge fordi vi så på det som en mulighet. På internett fant jeg propaganda som sa «Norge venter på deg, vi har jobber, vi trenger familier», forteller Dan. Det hørtes veldig bra ut, derfor bestemte vi oss for å dra.

Nesten hver eneste dag siden de kom til Bergen i begynnelsen av desember, har den lille familien vært på NAV.

ARBEIDSLEDIGE: En av fem spanjoler er uten jobb. Dette er nesten like mange som det bor i Norge.   (Foto: TV 2)
ARBEIDSLEDIGE: En av fem spanjoler er uten jobb. Dette er nesten like mange som det bor i Norge. (Foto: TV 2)

Også kona Catalina er på desperat jobbjakt. De siste sparepengene de har, går til å leie en liten leilighet.

– Hver eneste dag leter jeg etter jobb, slik at vi skal ha et sted å bo og slik at Salvador skal kunne gå i barnehage. Jeg har kontaktet utallige firma, skoler, hoteller og rengjøringsbyråer uten å få svar, sier Catalina.

Rekordhøy arbeidsledighet

Familien Guiglia er langt fra alene. De siste årene har arbeidsledigheten eksplodert i Europa, og flere europeiske land er tynget av gjeld. Bare i Spania er det nesten like mange arbeidsledige som det bor mennesker i Norge, og hver femte spanjol er uten jobb.

Mange blir derfor tvunget til å søke lykken andre steder. Hos NAV her hjemme merker de økningen godt.

– Det er registrert størst økning fra Spania, Italia, Helles, Portugal og Romania, og da særlig fra Spania, sier fylkesdirektør i NAV Hordaland, Anne Kverneland Bogsnes.

Les også: Rajoy tror Spania vil klare seg gjennom krisen

– Hvilke rettigheter har disse arbeidsflyktningene?

– Arbeidssøkere som kommer hit har ikke rett på sosialtrygd etter EØS-avtalen, så de har ingen rettigheter her som arbeidssøkere.

Sprengt kapasitet

På Robin Hood-huset i Bergen, et hus for økonomisk vanskeligstilte, har det de siste månedene blitt svært trangt om plassen.

– Når vi får inn 40–50 ekstra personer hver dag, så er det klart at det merkes, sier daglig leder i Robin Hood-huset Marcos Amano.

Særlig siden mars i fjor har fattighuset merket en voldsom økning av arbeidssøkende fra Spania, etter at det populære tv-programmet «Españoles en el mundo» handlet om spanjoler som jobber i Bergen.

– Det spanjolene forteller om er at det gikk et program på spansk TV som fremstilte norsk arbeidsliv som bra, og det norske samfunnet som et bra sted å starte et nytt liv, forteller han.

Men solskinnshistorier fra TV er dessverre langt fra virkeligheten for mange av dem som kommer hit.

– Noen av dem opplever nød og sult, havner på gata og har ikke så mange alternativer, sier Amano.

– Bare begynnelsen

Og skal vi tro økonomieksperter er dette bare begynnelsen.

– Jeg tror vi kommer til å se mer og mer av at folk kommer fra middelhavslandene til Norge, da særlig ungdom. Det er en stor krise ute i verden og Norge er isolert fra det, derfor kommer de her fordi det er mye større sjanse for å få jobb, sier professor i samfunnsøkonomi ved NHH Kjell Gunnar Salvanes.

Les også: En million leiligheter står tomme i Spania

– Norske myndigheter må hjelpe

De som driver med frivillig arbeid og møter de kriserammede menneskene hver eneste dag, mener at norske myndigheter bør ta mer ansvar.

– Når Norge i sin tid skrev under på EØS-avtalen, så påtok de seg et ansvar for de menneskene som kommer hit. Det er et ansvar som går på å rettlede og veilede i forhold til lover og regler i arbeidslivet. Samtidig har vi også et ansvar som samfunn å sørge for at folk ikke fryser i hjel på gata, sier Amano.

Kan havne på gata

For familien Guiglia er sparepengene snart slutt. De overlever på gratis mat fra Robin Hood-huset og Kirkens Bymisjon. Hvis de ikke finner en jobb i løpet av de nærmeste dagene, havner de på gata.

Livet i Norge ble noe helt annet enn det de hadde forestilt seg.

– Jeg trodde det skulle bli mye enklere å finne seg en jobb, sier Catalina.

Ektemannen er enig.

– Det sjokkerer meg at det i rike Norge finnes spanjoler som sover på gata. Ikke bare en natt, men i uker og måneder. Jeg trodde Ikke det var mulig! Hva skal skje med lille Salvador, må han sove ute?