legemiddelverket (Foto: Yngve Heggelund/Legemiddelverket)
legemiddelverket (Foto: Yngve Heggelund/Legemiddelverket)

Epidemi: Nesten tomt for lungebetennelse-medisin

– Vi prøver å få inn nye medisiner, det har vært et voldsomt salg, sier Legemiddelverket.

Mykoplasmabakterien har ført til en epidemi av lungebetennelse i høst og vinter, ifølge BA.no. For å behandle mykoplasma-infeksjonen får pasientene legemiddelet erytromycin.

Legemiddelverket opplyser at det er mer eller mindre tomt for medisinen.

– Det er mer eller mindre tomt for erytromycin i hyllene, men noen har noe igjen på lager. Vi prøver hele tiden å få inn nye medisiner, det har vært et voldsomt salg. I tillegg håper vi at epidemien går tilbake, slik at vi rekker å skaffe medisiner så det rekker til alle, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket til TV 2 hjelper deg.

Les også: Syk på ferie i utlandet? Dette må du huske på

Uviss årsak til epidemi

Det finnes alternative legemidler, og Legemiddelverket har foreløpig ikke fått noen rapport om at pasienter ikke har fått nødvendig behandling.

– En alvorlig lungebetennelse er viktig å behandle, men noen tilfeller vil gå over av seg selv. Vi oppfordrer legene å spare til de som virkelig trenger. For de som har mildere symptomer må man tillate seg å se an, sier Madsen.

Legemiddelverket vet ikke hvorfor det har blitt en lungebetennelseepidemi. Det er også uvisst hvor mange som er smittet.

Les også: Her lages det falsk Viagra

Er du smittet?

– Det viser seg at det er sendt inn veldig mange bakterieprøver fra september-oktober til nå, men mykoplasma-infeksjoner er ikke noe legene har krav på å melde inn direkte. Det er nok flere grunner til epidemien, men det driver Folkehelseinstituttet å ser på, sier Madsen.

Hvordan kan du unngå å bli smittet?

– Det er ikke så lett å unngå smitte. Noe spesielt forebyggende utenom håndvask og hygiene har man ikke. Det er mye dråpesmitte her, og de som får mykoplasma hoster mye.

– De vanligste symptomene er hoste og lett feber, og eventuelt en del slimdannelser i lungene, slimet er gjerne litt hvitaktig. Og ubehandlet kan en slik mykoplasma-infeksjon vare i ukesvis, sier Madsen.

Les også: – De utsetter folk for fare, sier Legemiddelverket om rugspiredråpene

Tusen personer i bergensområdet

Siden august har laboratoriet ved Haukeland sykehus påvist bakterien hos mer enn tusen personer, ifølge BA.no.

– Dette er prøver fra blant annet fastleger i fylket, forklarer Marianne Wilhelmsen, assistentlege ved virologisk seksjon på Mikrobiologisk avdeling til BA.no.

Hun påpeker at økningen i antall positive prøver delvis kan skyldes at det tas flere prøver, som følge av økt fokus på sykdommen.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter