FETT NOK: Halvor Lauvstad og Anne Marte Handal Sneve er aktuelle med boken Maks fettforbrenning på 8 uker, der de går langt i å love deg en strammere kropp om du trener smart. (Foto: André Martinsen/)
FETT NOK: Halvor Lauvstad og Anne Marte Handal Sneve er aktuelle med boken Maks fettforbrenning på 8 uker, der de går langt i å love deg en strammere kropp om du trener smart. (Foto: André Martinsen/)

Slår tilbake mot fettkritikerne

– Vi lar ikke manglende forskning stoppe oss fra å dele våre erfaringer med så mange som mulig!

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!

På bakgrunn av kritikken til Guri Brekke har forfatter av «Maks fettforbrenning på 8 uker», Halvor Lauvstad, skrevet dette svaret.

Påstand: Ikke dokumentert at kondisjonstrening gir høyest etterforbrenning
– Etterforbrenning uansett type trening er begrenset. Intensiv kondisjonstrening og sirkeltrening med mye innsats og korte pauser er det som er dokumentert å ha høyest etterforbrenning.

Lagtempo spinning, NIH med Halvor Lauvstad, SATS (Foto: Frode Sunde/)
Lagtempo spinning, NIH med Halvor Lauvstad, SATS (Foto: Frode Sunde/)

For å maksimere etterforbrenningen (selv om den ikke er stor), vil intensiv kondisjonstrening (spesielt jogging/løping) være å foretrekke fordi dette både gir høy forbrenning i selve treningen (langt høyere enn styrketrening) i tillegg til etterforbrenning og en positiv påvirkning av hvileforbrenningen slik vi har dokumentert i denne boka og i en tidligere utgivelse, «Fra tjukkas til kjekkas», sier Lauvstad.

Påstand: I boken anbefales langsomme karbohydrater før trening, mens Olympiatoppen anbefaler raske
– Våre anbefalinger gjelder ikke toppidrettsutøvere, men for folk som vil og skal trene for å komme ned i vekt og i bedre form. Toppidrettsutøvere har helt andre behov kostmessig enn oss andre både i forhold til mengde og type mat og er i begrenset grad egnet for mennesker som er i vesentlig dårligere form, trener mye mindre og ønsker vektnedgang.

Påstand: Boken anbefaler proteinpulver. Det anbefaler ikke Olympiatoppen eller Helsedirektoratet
– Proteintilskudd er en meget rimelig og praktisk måte å øke inntaket på, spesielt på tider og steder der man ikke har tid og mulighet til å lage eller kjøpe mat. Vi jobber med «folk flest» og de sliter ofte med å opprettholde en jevn måltidsrytme og få tilført kroppen smart næring. For de fleste vil derfor proteintilskudd en svært praktisk måte å sikre proteintilgang på når/hvis dette er vanskelig gjennom en normal dag.

– Olympiatoppen er skeptiske til kosttilskudd bla på grunn av fare for urene produkter som kan lede til dopingsaker, men også Olympiatoppen informerer om tilfeller der proteintilskudd kan være nyttig og praktisk. I noen få tilfeller kan utøvere trenge proteintilskudd. Dette gjelder først og fremst dersom det ikke finnes noen annen praktisk løsning for å få i seg nok protein gjennom mat.

Påstand: Morgenøkt før frokost skal være effektivt for fettforbrenning
– Vår anbefaling er å trene når det passer best i forhold til livsrytmen til hver enkelt. Dersom morgenen er det som passer best praktisk er det helt utmerket. Dersom du trener en type treningsøkt om morgenen, for eksempel spinning og trener akkurat samme spinningøkten på ettermiddagen (like lenge og like hardt), vil den totale forbrenningen i praksis være helt lik fordi du har gjort akkurat den samme treningsjobben, bare til ulik tid på døgnet.

Fettforbrenningen vil være noe høyere om morgenen før frokost sammenlignet med ettermiddagen fordi man før frokost ikke har spist på flere timer grunnet nattesøvn. På morgenen vil derfor tilgangen på karbohydrater være noe mindre enn om ettermiddagen/kvelden siden man har fått i seg mange måltider gjennom dagen.

Påstand: Forstå faglitteratur og forskning før man gir råd
– Vi håper svarene viser at vi er ganske godt oppdatert på forskning og klarer å trekke ut stoff som er til praktisk hjelp leserne. Bokas innhold er i hovedsak basert på kunnskap som er godt dokumentert i publisert litteratur kombinert med en praktisk tilnærming som vi håper gjør kunnskapen tilgjengelig for de fleste.

Noe av stoffet er basert på praktiske erfaringer og egne tester og forsøk fordi det ikke foreligger publisert forskning på temaet. Dette gjelder i hovedsak effekten bedre kondisjon har på hvileforbrenningen. Her er det gjort lite forskning så vi støtter oss i stor grad på de resultatene vi har på tester i har gjort og gjør med både kvinner og menn. Vi måler både form og hvileforbrenning ved hjelp av indirekte kalometri, der vi måler forbruk av oksygen for å få et mål på hvor god kondisjonen er og hvor stor hvileforbrenningen er.

– Vi lar ikke manglende forskning stoppe oss fra å dele våre erfaringer med så mange som mulig som ønsker resultater, men håper og tror at dette er temaer forskere vil ønske å studere i detalj, skriver Halvor Lauvstad i sitt svar til TV 2 Sporty.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!