marit luis (Foto: Privat)
marit luis (Foto: Privat)

«Marit» (45) trodde hun hadde møtt kjærligheten

Nå er hun 47.000 kroner fattigere. Økokrim får henvendelser fra kvinner nesten hver dag.

«Marit» (45) trodde hun hadde møtt kjærligheten. Hun har blitt grundig svindlet. Til sammen har hun betalt en ukjent mottaker til sammen 5700 euro, 47.673 kroner med dagens kurs.

– Jeg har forelsket meg i en person fra internett som ikke finnes, sier «Marit» til TV 2 hjelper deg.

«Marit» er ikke kvinnens ekte navn. Hun vil være anonym fordi hun ikke har fortalt sine nærmeste om svindelen.

Les også: Svindler norske kvinner med falske militærdokumenter

Fikk personlige bilder

I august ble «Marit» kontaktet av en mann på nettdatingsiden Be2.com. Mannen het Luis Morgan, han sa han var enkemann med en datter på sju år. Konen skulle ha blitt drept i bombeangrepet i London i 2005. Han var marinbiolog, og drev eget firma der han var konsulent og frilanser for et oljefirma.

Den første meldingen var hyggelig og personlig. En melding ble til flere – etter kort tid snakket «Marit» med «Luis» hver dag, etter hvert også via meldinger på Skype og på Facebook.

– Det ble ikke en dag uten kontakt. Jeg fikk personlige bilder, han så ut som en vanlig mann. Etter hvert kom vi fram til at vi skulle feire jul sammen i Norge, men først skulle han på et oppdrag i Nigeria, forteller «Marit».

Les også: TV 2 møtte dyresvindler på en kafe i Kamerun

luis-morgan
luis-morgan

Lånte av sin far

I Nigeria ble det trøbbel, fortalte «Luis». VISA-kortet hans var blitt sperret – kunne han låne 4500 euro av «Marit»?

– Jeg hadde betenkeligheter, men jeg hadde snakket med ham daglig over en lang periode. Men å sende penger til noen jeg ikke hadde møtt før var ikke noe jeg hadde lyst til. Han ba rett og slett på sine knær, så jeg lånte ham pengene. Jeg er i en situasjon der jeg ikke har penger til å låne ut. Jeg fikk låne av min far, sier «Marit».

Faren vet ikke hva som har skjedd med pengene han lånte ut til datteren. Og «Marit» mottok fremdeles samtaler og SMS-er fra Luis. Hun snakket også med det hun trodde var hans syv år gamle datter.

– Det kan være lett for andre å lure på hvordan jeg kunne være så dum. Jeg har gjort noe utrolig dumt, men jeg trodde ham, blant annet på grunn av bildene. Men de er sikkert stjålet fra Facebook, sier «Marit».

Hun overførte pengene med Western Union. Mange svindlere bruker Western Union for å motta penger. I forkant googlet hun ham og mailadressen hans uten å få noen treff.

Les også: Herr Pikk ville lure TV 2 hjelper deg

Nå trenger Louis mer

Det tok ikke lang tid før «Luis» trengte mer penger.

– Han trengte 7500 euro, da begynte jeg å reagere, det er et kjempestort beløp. Jeg begynte å innse at jeg hadde blitt svindlet, men foreslo at han heller skulle dra tilbake til England og få åpnet VISA-kortet sitt. Han syntes det var fornuftig, men han hadde problemer med å komme seg til England. Derfor overførte jeg 1200 euro, forteller «Marit».

Hun forteller at det var en lang prosess å oppdage at Luis svindlet henne.

– Da han først spurte om 4500 begynte jeg å føle at det var en svindel. Jeg fikk lyst til å reise meg opp å hyle. Han hadde brukt en så stor del av mitt liv at det gjorde vondt, sier «Marit».

– Sliter

– Jeg følte at jeg hadde møtt kjærligheten. Jeg ble veldig glad i ham. Nå har jeg kontakt for å få tilbake pengene, jeg har forelsket meg i en person fra internett som ikke finnes. Man er blitt et dobbeltoffer. Han finnes ikke, og jeg har blitt svindlet. Jeg sliter med begge deler.

«Marit» har bare snakket med en venninne om saken.

Hun ønsker å advare andre mot å bli lurt på samme måte.

– Engelsken har vært veldig bra, men så har det vært en mail med dårlig engelsk, deretter mye bedre engelsk. Dette får meg til å tro at det ikke bare er en person, men flere personer. En del mailer har kommet fra Nigeria, og noe har kommet fra USA.

Les også: Ble lurt til å sende PC til Malaysia – tapte 9000 kroner

– Har kontakt

– Jeg tror det er mange flere enn man tror som har gått på dette. Det er så lett å se ting utenfra og hva jeg har gjort, men vi er veldig naive i Norge.

«Marit» sier hun holder seg unna internettdating en stund framover, og er mer skeptisk neste gang. Hun har fremdeles kontakt med «Luis», men har ikke tenkt å sende ham mer penger. Nå er målet å kanskje få pengene tilbake, men hun regner med at det kan bli umulig.

– Det nye Nigeria-brevet

– Det er veldig mange voksne kvinner som går på dette. Vi får henvendelser fra kvinner nesten hver dag. Det er menn som går på det samme også, men for tiden er det en overvekt av kvinner, sier Anne Dybo, rådgiver i Økokrim.

Dybo vet ikke hvorfor det er slik at flere kvinner går på denne svindelen enn før, men tror det kan ha en sammenheng med at disse kvinnene er mer på nett enn før.

– Man bør være forsiktig hvis man er i kontakt med noen som påstår de er en amerikaner eller engelskmann, og er stasjonert i Afrika eller Afghanistan. Også hvis de sier de har penger, men at pengene ikke er tilgjengelige, sier Dybo.

Tror du at du er i ferd med å bli svindlet? Ring gjerne Økokrim og be om råd.

– Ikke la deg blende av dem, de vet hva de skal si for å sjarmere deg, sier Dybo.

Vi har tidligere omtalt Kari som sendte penger til en Nigeria-svindler som utga seg for å være en amerikansk soldat. Kari betalte ham 20.000 kroner.

Les saken: Kari trodde hun snakket med en amerikansk soldat

Da vi snakket med Dybo om saken fortalte hun at bakmennene har skiftet fokus og arbeidsmåte. Nå er det single nordmenn som skal lures.

– De som står bak dette er de samme som stod bak de såkalte Nigeria-brevene. Det er vestafrikanere, uttalte Dybo.

Les også: Rundlurt nordmann trodde han kjøpte løve på nettet

Vanskelig å få dem ut

– Datingsider, spesielt Match.com, men også Facebook er det største problemet vi har nå. I løpet av de siste årene har dette problemet bare vokst.

Noen kontakter Økokrim selv, andre ganger er det familiemedlemmer som kontakter dem. Enkelte ganger kontakter også banken Økokrim etter at store summer har blitt registrert sendt til utlandet.

Fordi ofrene blir følelsesmessig involvert i saken, kan det faktisk være vanskelig å få ofrene ut av svindelen, forklarer Dybo.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter