Koppen med kokende vann snødde ned over Klaus Holthe. (Foto: Stein Roar Leite / TV 2)
Koppen med kokende vann snødde ned over Klaus Holthe. (Foto: Stein Roar Leite / TV 2)

Kokende vann ble til snø

En iskald dag i januar 1999 gjorde TV 2 reporter Klaus Holthe et stunt som skulle gå verden rundt. Se den fantastiske videoen igjen!

Slutten av januar 1999 var beinkald i Finnmark. TV 2 reporter Klaus Holthe var på reportasjetur for å fortelle om kulden.

På vei til Sigrid Næss, som hadde ansvar for værstasjonen i Karasjok, sank termometeret i leiebilen til minus 30, og stoppet. Lenger ned gikk det ikke.

– Mens vi satt på kjøkkenet hennes og ventet på at klokka skulle bli åtte om morgenen, underholdt sønnen hennes oss med historier, skriver Holthe i bloggen sin.

Strømmen gikk i Kautokeino, og Holthe spurte lensmannen om hva
  som ville skje dersom den ikke snart kom tilbake. - Da blir det mindre
  avstand mellom inne- og utetemperatur, svarte han. (Foto: Stein Roar
  Leite / TV 2)
Strømmen gikk i Kautokeino, og Holthe spurte lensmannen om hva som ville skje dersom den ikke snart kom tilbake. - Da blir det mindre avstand mellom inne- og utetemperatur, svarte han. (Foto: Stein Roar Leite / TV 2)
– Det var han som hadde hørt at det skjer noe pussig når kokende vann kastes i været, bare det er kaldt nok.

Vannet ville komme ned igjen som snø!

Gikk verden rundt

Kaldt var det, temperaturen sank helt ned til minus 51,2 grader på termometeret til Sigrid Næss, bare 0,2 grader over rekorden fra 1886.

Les også: Iskaldt 25-års jubileum

Holthe ville sjekket om historien til Næss' sønn stemte. Han tok med seg en dampende kopp ut, og sendte det kokende vannet til værs. Sekundet etter var han innhyllet i en snøsky!

Trikset ble tatt med i reportasjen som ble vist i TV 2 Nyhetene, og fikk øyeblikkelig enorm oppmerksomhet.

– Det varmet godt i Karasjok neste morgen da vi fikk høre at bildene våre nå ble sendt av tv-stasjoner over hele verden. Herlig var det også medarbeidere på NRKs kontor i Karasjok irriterte seg over at vi hadde "kuppet kulda", skriver Holthe.

Handler om fysikk

Fra kokende vann til snø. (Foto: Stein Roar Leite / TV 2)
Fra kokende vann til snø. (Foto: Stein Roar Leite / TV 2)
Kaster du en kopp iskaldt vann i været i 50 minus kommer vannet ned igjen i flytende form. Trikset som gjorde vann til snø var nettopp det at vannet var kokende.

Vann kan være i fast form som is, som væske, og som usynlig gass; vanndamp. Når vann koker er det i ferd med å gå over fra væske til gass. På vei fra koppen og opp i luften dannes det derfor en stor sky av gass, som så øyeblikkelig går over til ørsmå iskrystaller når det er beinkaldt.

– Kokende vann inneholder mye mer damp og små vanndråper enn kaldt vann, og det er alt dette som bråfryser og snør ned, forklarer fysiker Jan Petter Hansen ved UiB.

Stuntet til Holthe har vært kopiert mange ganger siden 1999, både med kokende vann og gloheit kaffe.

Les: Prøv deg på kaffetrikset