grodåspokal (Foto: Aas, Erlend, © ERL)
grodåspokal (Foto: Aas, Erlend, © ERL)

Derfor tvinges Grodås til å løfte pokalen for Norge

Se hvem som starter mot Sør-Korea og les historien om hvorfor Egil Drillo Olsen og Nils Johan Semb håper litt ekstra på turneringsseier i King’s Cup.

Bangkok (TV 2 Sporten): Hvis Norge vinner lørdagens avsluttende kamp mot Sør-Koreas OL-landslag i King’s Cup, tar de sin første turneringsseier siden Den kinesiske nyttårsturneringen i Hong Kong i 2004. Tradisjonen tro vil det bety utdeling av trofé og feiring av mesterne.

Se Norges lag mot Sør-Korea nederst i artikkelen.

Vanligvis er det lagets kaptein som får ansvar for å lede laget opp på tribunen og løfte trofeet. I Norges tilfelle er den personen Rune Almenning Jarstein – men toppfotballsjef Nils Johan Semb og landslagssjef Egil Drillo Olsen har andre planer.

- Akkurat den pokalen betyr jo ikke all verden, men vi har jo et håp om å se Frode Grodås oppe med den, sier Drillo.

Les også: Landslagsgjengen om romkameratenes mest irriterende sider

Krever kopi fra 1999
Landslagssjefen vil ikke fortelle hele historien. Dermed går turen videre til Nils Johan Semb – som villig forteller hvorfor nettopp Grodås må være mannen som får pokalansvaret. Bakgrunnshistorien stammer fra 1999, da Norge vant en trelagsturnering mot Israel og Estland i Tel Aviv.

- Vi ledet 3-0 mot Estland i den siste kampen mot Estland, men trengte ikke mer enn uavgjort. Han (Grodås, jour.anm.) var vel ikke akkurat heldig med keeperspillet mot slutten. Jeg tror faktisk det ble 3-3 uten at Estland hadde en målsjanse, forteller Semb.

Likevel var det altså keeperen med 50 A-landskamper som førstemann til å løfte på trofeet.

- Han tok opp pokalen mens den ene blodåren bare pumpet, sier Semb, som mener at Grodås ikke har noe valg dersom laget innfrir mot Sør-Korea.

- Det er helt opplagt at Egil har bestemt at han skal løfte pokalen. Sånn må det være.

Les også:Jo Inge Berget om monsterbommen: – Det skal være mål ti av ti ganger

- Tungt å løfte pokalen
Hovedpersonen er ikke like fornøyd som Semb og Drillo da han får høre at historien fra 1999 er tilbake i søkelyset.

- Jeg trodde landslagstreneren hadde taushetsplikt, så jeg liker ikke at det siger ut hemmelige opplysninger, sier Grodås - med et lite smil på lur.

- Det er vel et av de store øyeblikkene i karrieren min, forteller Grodås ironisk. - Jeg hadde sluppet inn tre mål på tjue minutter – og to av dem burde jeg tatt. Da blir det tungt å løfte pokalen.

Grodås sier at han er klar for å ta på seg ansvaret dersom Drillo ønsker det, men tar seg også tid til å sende et stikk i retning ”forræderen” Nils Johan Semb.

- Hadde vi hatt en så bra sportssjef som Danmark, hadde vi vært i både EM og VM.

Les også: Norge måtte ha tabbehjelp mot nummer 124 på Fifa-rankingen

Lekven fra start
Under fredagens treningsøkt testet Drillo startelleveren foran Korea-kampen. Der ble Odd Grenlands Magnus Lekven drillet i rollen som midtbaneanker, en rolle han gleder seg til å vise seg frem i.

- Jeg skal sørge for defensiv trygghet og prøve å fordele litt baller. Det blir veldig moro med litt spilletid, sier Lekven til tv2.no.

Drillo vil gjerne ta med seg turneringsseieren i Thailand, men er forsiktig med å kalle laget som møter Sør-Korea en toppet utgave.

- Vi topper i den forstand at vi ikke bruker spillere som har spilt 180 minutter, slik som Even (Hovland, jour.anm.) som opplagt var sliten mot slutten av forrige kamp. Det kan være greit å starte med litt friske bein, mener Drillo.

Om lørdagens motstander har sjefen følgende vurdering å komme med:

- De er løpssterke og bedre enn Thailand. Da kler det oss å spille 4-5-1 og ta dem på kontringer og overganger. De spiller mye på fot og spiller mye mindre langt enn det Thailand gjorde.

Les også:TV 2s fotballeksperter uenige om Norges innsats

Norges lag (4-5-1): Rune Almenning Jarstein – Espen Ruud, Tore Reginiussen, Vegard Forren, Vegar Eggen Hedenstad – Tarik Elyounoussi, Markus Henriksen, Magnus Lekven, Ruben Yttergård Jenssen, Valon Berisha – Mostafa Abdellaoue.

588770