Fristilkjører Sarah Burke (Foto: MICHAEL GERMANA/Pa Photos)
Fristilkjører Sarah Burke (Foto: MICHAEL GERMANA/Pa Photos)

OL-favoritt døde etter fall i halfpipen

Ski-esset Sarah Burke (29) døde torsdag av skadene hun pådro seg under et fall 10.januar.

Tilstanden har vært kritisk for Burke helt siden hun falt i halfpipen under forberedelsene til Winter X Games i Utah 10.januar.

Les også: OL-favoritt (29) i koma med alvorlig hodeskade

Helt siden fallet, hvor hun pådro seg alvorlige hodeskader, har Burke vært i kunstig koma, skriver TSN.

Hun ble operert dagen etter ulykken, og legene klarte å reparerte en rift i en av arteriene som gir blod- og oksygentilførsel til hjernestammen og øvre del av ryggmargen.

OL-forkjemper
Likevel gjorde fallet så stor skade at skikjøreren til slutte måtte gi tapt i kampen mot skadene på Salt Lake City Hospital.

I følge avisen Toronto Globe and Mail oppstod skaden da Burke landet på beina i bunn av pipen etter et hopp, men så spratt hun umiddelbart videre og landet på hodet.

Burke var sett på som en av de store favorittene i halfpipe-øvelsen på ski under OL i Sotsji i 2014, og har vært en forkjemper for å øvelsen på OL-programmet.

Hun har vunnet det største som har vært mulig i denne grenen med Winter X Games fire ganger, men verdensmesteren fikk aldri muligheten til å ta OL-gull.

Norsk skimiljø i sørg
Også i det norske skimiljøet tas nyheten om skistjernens død i mot med sorg.

– Det er forferdelig, jeg kjente henne ikke, men hun har alltid surra rundt på alle konkurransene og rundt i bakkene i USA. I tillegg var hun i de første skifilmene jeg så fra poor boyz for 10 år siden. Hun var en gladjente som har holdt det gående på toppnivå enormt lenge. Et ikon, sier norsk landsslagssjef i twintip Christopher Frankum til tv2.no

– Det er jo en tragedie. Hun har jo vært en stor banebryter for jenter på ski, og gjort utrolig mye for å pushe jenter frem i konkurranser, der hun også har vært enestående. Jeg kan ikke si at jeg kjente Sarah, men har utvekslet noen ord her og der på steder vi har reist. Syns veldig synd på familien hennes og nære venner rundt henne. Ikke minst Rory Bushfield, som var gift med Sarah. Tanker sendes, sier den profesjonelle skijøreren Aleksander Aurdal.

Dronningen Burke
– Det er jo utrolig trist, hun var jo dronninga vår. Jeg kjente henne ikke kjempe godt, men traff henne jo litt here og der. Alltid like blid og hyggelig. Hun var en sånn person som du fra første håndhilsning så visste du at hun var en god person, kommenterer PK Hunder profesjonell twintip-utøver.

– Jeg kjente ikke Sarah personlig, men visste jo godt hvem hun var. Det får jo personer som meg til å tenke litt da, tenke over hva vi driver med, måten vi gjør det på og hva min ville følt om det skulle skjedd noen av mine utøvere. Vi driver en sport i stadig progresjon, og kanskje en for rask progresjon i henhold til mange. Det viktigste vi gjør er å la utøverene stå for sine egne grenser og hjelpe dem tryggest mulig på vei til sine mål uten å sette et press som setter de i farlige posisjoner. Dette er en hårfin grense med tanke på progresjon, prestasjonsønsker fra alle sider og rollen som trener og mental motivator, sier Thomas Harstad, landslagssjef i snowboard.

Dagfrid Forberg, Generalsekretær i Snowboardforbundet syns også det hele er leit.

- Det er utrolig trist. Det berører alle som er en del av miljøet enten man har ski eller snowboard på beina. Tenker på Sarah sine nærmeste, venner og miljøet rundt henne.