Ubuntu5
Ubuntu5

Hvorfor skriker håndballgutta «ubuntu»?

Få svaret her.

Ubuntu er håndballguttas nye slagord for å styrke samholdet i gruppa. Du har kanskje hørt det på slutten av håndballguttenes timeouter. Ubuntu. Et begrep i en afrikansk filosofi som er brukt av store ledere som Desmond Tutu og Nelson Mandela.

– Det er et begrep som betyr flere ting, men for oss betyr det samhold, jobbe for laget og gi alt for hverandre, sier Johannes Hippe.

Tok slagord fra film
Det var unggutten, Hippe som på sin første mesterskapstur med landslaget, under VM i fjor foreslo slagordet som en del av det å styrke samholdet.

– Vi hadde et spillemøte i Sverige hvor jeg litt nervøst rakk opp hånda og fortalte om en film jeg hadde sett hvor Boston Celtics bruker begrepet i kamp. De sier Ubuntu når de er nede i kamp for å komme seg på rett spor igjen. Jeg foreslo det for å bruke det som begrep for samhold og for å kline til, sier Hippe.

LES: Her header Polens trener ballen opp på tribunen
LES: Tvedten etterlyser videodømming – Mamelund vil ha dommermikrofon

Under VM i Sverige i fjor følte håndballguttene at det var nødvendig å ta noen grep for å styrke samholdet. Ubuntu ble en del av en prosess for å bedre fellesskapet.

– Det var vel en prosess som startet for et år tilbake hvor vi satte oss ned og tegnet litt retningslinjer og rammer om hvordan vi ville ha det, hva vi forventer av hverandre. Det synes jeg vi har gjort på en god måte, mener Ole Erevik.

– Flinke til å stå sammen
Det var etter et bittert tap for ungarn i VM at de bestemte seg for at noe måtte gjøres.

– Under VM i Sverige i fjor hadde vi et tap mot Ungarn som var temmelig hardt å fordøye. Da satte vi oss ned og der begynte prosessen. Johannes Hippe drog opp ordet fra et lag i NBA. Vi smakte litt på det og fant ut at det var kanskje noe vi kunne ta videre, sier Erevik.

Nå mener flere av guttene at samholdet er bedre enn noen gang og det blir kanskje ekstra viktig for å mobilisere mot en viktig kamp mot Kroatia. Spesielt etter den skuffende avslutningen på møtet med Island.

– Jeg synes vi er flinke til å stå sammen og bite tenna sammen selv om det bikker litt i kamper og. Det viser at vi kan komme tilbake, sier Kenneth Klev