GMT har vært referansetid siden1884. (Foto: Wikimedia Commons)
GMT har vært referansetid siden1884. (Foto: Wikimedia Commons)

Vil ikke lenger la London styre tiden

Alle verdens klokker har vært stilt etter Greenwich Mean Time siden 1884. Nå kan det snart være slutt.

Lengdegradene går som sirkler rundt hele kloden, fra nordpolen til sørpolen og tilbake.

Nullgraden løper gjennom den lille byen Greenwich like sør for London, akkurat der det britiske Royal Observatory ligger. I 1884 ble det bestemt at når solen sto rett over observatoriet er klokken 12, Greenwich Mean Time, eller GMT var etablert.

Nullgraden går gjennom Greenwich. (Foto: Wikipedia Commons)
Nullgraden går gjennom Greenwich. (Foto: Wikipedia Commons)
Alle tidssoner forholder seg så til denne referansetiden. Norsk tid er for eksempel GMT+1, siden vi ligger en time øst for London.

Må stoppes

Men GMT går for fort. Både solen og månen trekker litt på jorden, og det får kloden vår til å spinne ørlite langsommere for hvert år.

Hvert halvannet år stoppes derfor klokken i et sekund, slik at kloden rekker å ta igjen det tapte.

Royal Observatory i Greenwich ligger på 0-meridianen. (Foto:
  Wikimedia Commons)
Royal Observatory i Greenwich ligger på 0-meridianen. (Foto: Wikimedia Commons)
Et sekund kan høres lite ut, men siden man begynte å stille på GMT er det blitt lagt til 34 sekunder, over et halvminutt. Klokken stilles neste gang 30. juni i år.

Ekstremt viktig

Et sekund fra eller til spiller liten rolle for folk flest. Men i dagens høyteknologiske samfunn er riktig klokke ekstremt viktig.

GPS-systemene, som nå finnes i telefoner, biler, skip og fly, bruker tiden det tar et signal å nå fra satellitten til mottakeren til å beregne posisjonen.

Les: Endelig et sivilt GPS-system

Telefonen min har en liten GPS-mottaker, og vet hvor jeg har
  tatt bilder.
Telefonen min har en liten GPS-mottaker, og vet hvor jeg har tatt bilder.
GMT er ikke nøyaktig nok til dette. Det er derfor bygget opp et nettverk av atomklokker, som teller svingningene til cesium-atomer i stedet for sekunder.

– Disse atomklokkene går en million ganger mer nøyaktige enn jordrotasjonen, forteller Patrick Gill ved National Physical Laboratory til Sky News.

Det å stanse GMT samtidig over hele kloden er teknisk vanskelig, og det kan oppstå feil. Feil kan få store konsekvenser ikke bare for GPS'en i bilen din, men også for børsene. Der skjer kjøp og salg av aksjer i et forrykende tempo, og korrekt tidsstempel er avgjørende.

Vil droppe GMT

Da atomklokkene kom ble begrepet Universal Time, forkortet UT innført. Denne klokken stilles aldri, siden den ikke er koblet til solens posisjon på himmelen.

Med en fot på den vestlige halvkule, og en i den østlige. Klokken
  over døren viser GMT. (Foto: Wikimedia Commons)
Med en fot på den vestlige halvkule, og en i den østlige. Klokken over døren viser GMT. (Foto: Wikimedia Commons)
Mange ønsker nå å droppe GMT, og bare bruke UT. Forslaget skal stemmes over i International Earth Rotation and Reference Systems Service.

Her kan du lese forslaget

Problemet er at solen da ikke lenger vil stå rett over null-meridianen klokken 12. Om 600 år kommer forskjellen på UT og soltid til å være en halv time, og vi blir nødt til å justere tidssonene rundt om på kloden.

Britene er mot, i følge Sky News, mest på grunn av prestisjetapet: Verdens klokker vil ikke lenger tikke i takt med London.