The Voice mentorene (Foto: Alexander Kayiambakis)
The Voice mentorene (Foto: Alexander Kayiambakis)

Raser mot svensk «The Voice»-slavekontrakt

– Slik blir det ikke i Norge.

I onsdagens Aftonbladet raser «The Voice»-coachen Petter Askergren mot det som omtales som en «slavekontrakt» for de svenske «The Voice»-deltakerne.

Den tøffe og tilspissede avtalen fra plateselskapet Universal får Askergren til å se rødt.

Sterk misnøye

– Jeg kjente til at avtalen bygger på en 360-modell som jeg personlig er generelt negativt innstilt til. Når det er sagt, uttrykte jeg også et sterkt misnøye til alle berørte parter, inklusive Talpa som eier formatet, sier han til avisen.

En 360-avtale gjelder alle aspekter av en artists virksomhet. I tillegg til selve platesalget, omfatter vanligvis avtalen også management, publishing og booking.

Avtalen er et resultat av at stadig mindre prosentandel av artistenes kommersielle omsetning kommer fra selve platesalget.

Det som gjør Askergren enda mer opprørt, er blant annet opplysninger om at kontrakten inneholder en klausul som innebærer at selskapet plutselig kontrollerer deltakernes «personlighet», inklusive tekstforfatterstil, skrivemåte, stemme, personlighet og særpreg.

– Det kjente jeg ikke til, og om det står i kontrakten, er det helt urimelig, sier han videre til avisen.

Les også: Disse artistene skal skape Norges nye stjerner

– Egen avtale i Norge

Deltakerne i den norske versjonen av «The Voice» kan imidlertid slappe helt av.

Det blir ingen slavekontrakt, ifølge Universals Peter Peters.

Peters001 (Foto: Berit Roald)
Peters001 (Foto: Berit Roald)
– Når det gjelder alt fra «Idol» til «The Voice», så er det formateierne bak konseptene som styrer kontraktene. Når disse eierne har signert med et programkonsept, tar de kontakt med plateselskapet. Deretter tilpasser vi kontrakten til det norske markedet. I dette tilfellet er det eieren Talpa som har utviklet «The Voice», og de har laget en omfattende kontrakt. Vi lager vår egen avtale i Norge basert på norske prinsipper, understreker Peter Peters i Universal Music AS til «God kveld Norge».

– Så kontraktene kan være ulike for hvert enkelt land, også innen Skandinavia?

– Korrekt. Plateselskapene tilpasser den sitt territorium, sier han.

Les også: Sondre Lerche: – Trodde ikke jeg skulle digge «The Voice»

– Mildere

Han sier at kontrakten ikke behøver være så «streng som den ser ut til».

– Selv om den høres streng ut, kommer ikke selskapet til å forvalte den deretter. Vinneren vil få en vanlig platekontrakt tilpasset territoriet.

– Så hvordan blir kontrakten for de norske deltakerne?

– I Norge har vi for eksempel en veldig mild kontrakt i forhold til andre steder, men innholdet i denne er generelt konfidensiell, sier Peters.

Les også: Derfor takket Madcon-Yosef ja til «The Voice»