fordaarlig
fordaarlig

Scheie om naboduellen: - Dette laget vinner i kveld

TV 2-eksperten har trillet terningene før nabofeiden. Sjekk hvem som kommer best ut av terning-kastingen her!

Se Island - Norge på TV 2 og tv2sumo.no fra kl. 20.00

Vrsac (TV 2 Sporten): Gutta fra øya som er litt større enn Sør-Trøndelag er favoritter mot Norge i kveld. Ser man på troppene er Island spekket med spillere i utenlandske ligaer, mens Norge stiller med et svekket mannskap med mange spillere i den hjemlige ligaen.

Islendingene har vunnet både OL-sølv og EM-bronse, mens Norge kan skilte med en sjetteplass som beste plassering i mesterskapssammenheng.

Se video: Scheie og Solberg: Slik slår vi Island

- Et åpent lokalderby
Likevel mener Frode Scheie at Erlend Mamelund og co. kan vinne krigen. Denne kampen omtaler han nemlig som et lokalderby.

- En målforskjell på 1824-1854 i kampene mellom Norge og Island vitner om tette og intense oppgjør. Men i de to siste oppgjørene har vi tapt forholdsvis klart. 22-29 i VM i fjor, og 35-29 i 2010, sier Scheie.

- Vi vet at Island kommer til å gå ut i et forrykende tempo, så her gjelder det å ta beina fatt og løpe alt det vi hæler og orker. Vi må stå kompakt i forsvar og være godt forberedt på alle de ulike angrepssystemene til Island, og mye av nøkkelen ligger i å stoppe Palmarsson og Atlasson. Tøffe taklinger og oppofrende forsvarsspill kan faktisk gi Norge muligheter til å kontre mot det beste kontringslaget i verden.

SENKET DANMARK: Aron Palmarsson storspilte da Island banket Danmark. (Foto: Kerstin Joensson/AP)
SENKET DANMARK: Aron Palmarsson storspilte da Island banket Danmark. (Foto: Kerstin Joensson/AP)

- I angrep må vi være kollektive og tålmodige, og minimere feilene våre. Våger vi å ta duellene etter troverdige satsinger vil Island ryke på mange tominuttere.

- Men er Norge kapable til å slå Island?

- Ja, på en dag hvor alt stemmer så kan Norge selvfølgelig slå Island. Dette er et oppgjør mellom lag som kjenner hverandre godt, spillere som har møtt hverandre mange ganger i klubbsammenheng og dette er som et lokalderby å regne. Slike matcher lever ofte sitt eget liv – uansett om det er EM eller VM.

Deres akilleshæl er målvaktsspillet. Nettopp dét må vi utnytte, sier Scheie, om den eneste posisjonen han har trillet høyere terning for Norge enn motstanderen.

Her er Frode Scheies vurdering av Nordens batalje:

Målvakt:
Islands svakeste lagdel. Har slitt fælt med å få opp en dyktig målvakt etter at keeperkjempen Hrafnkelsson ga seg. De siste årene har de dog hatt stigning – personifisert ved Bjørgvin Gustafsson. Når han har spilt godt, har Island tatt medaljer. Som i OL 2008 da laget tok sølv, og under EM 2010 da det ble islandsk bronse. Mot Kroatia var Gustavsson ikke god, og det gir håp for Norge.

Litt det samme for Norge, da vi også har hatt en legende i mål – nemlig Steinar Ege. Nå er han ikke med lenger. Heldigvis har Ole Erevik fått både bred landslagserfaring og god mesterskapserfaring – som sist i VM 2011 da han leverte flere gode kamper. Norge har med tre jevne (Erevik, Dahl og Medhus), men litt forskjellige målvaktstyper – som alle har levert godt i oppkjøringskampene.

Mot Slovenia var Erevik fenomenal! Derfor gir vi Norge et lite pluss i denne duellen.

Norge:

_terning_4
_terning_4

Island:
_terning_3
_terning_3

Ole Erevik (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
Ole Erevik (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Kanter:
Verdensklassespiller i venstrekanten Gudmund Sigurdsson. Alltid høyt oppe på toppscorerlistene. Kanskje den beste kontringsspilleren i verden. Glitrende avslutningsteknikk, og den store stjernen i det islandske mannskapet. På motsatt side foretrekkes Thorir Olavsson. Dyktig spiller, kanskje litt anonym – men sikker i avslutningene. Alexander Petterson kan også dukke opp. En litt annerledes kantspiller som gjerne går inn i banen og skyter. Men begge høyrekantene er som Sigurdsson: veldig vasse i kontringene.

Hos Norge er Tvedten en spiller i verdensklasse på sitt beste. Vært på allstar-lag i mesterskap tidligere, og står ikke tilbake for noen når det gjelder teknisk repertoar. Til tider briljant og en notorisk måltyv.

Høyrekantene til Norge blir ikke brukt mye i etablert angrep, og har kanskje også sine styrker i kontringsspillet. Paulsen er en up and coming-spiller med stor spenst, men fortsatt litt urutinert på den internasjonale scene. Mens Bjørnsen har i flere år nå vært Norges førstevalg, og har erfaring fra dansk eliteserie i bagasje. Føler dette er en posisjon med stort forbedringspotensial.

Island:

_terning_5
_terning_5

Norge:
_terning_4
_terning_4

Erlend Mamelund, Håvard Tvedten (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
Erlend Mamelund, Håvard Tvedten (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Linje:
Island har en fantastisk angrepsspiller i den store bamsen, Gunnarsson. Lett gjenkjennelig med det store skjegget. Mest imponerende er det hvordan han ofte har litt akrobatiske avslutninger, der backhand er en gjenganger. Har slitt litt med avslutningene i de siste par kampene. Litt utypisk til linje å være og blir ikke brukt i forsvar. Bak ham har Island lite å by på, men i backup er Kristjan Kristjansson. Har utviklet seg godt i Tyskland, men holder ikke samme klasse som Gunnarsson.

Norge har en fenomenal linjespiller i Bjarte Myrhol, som har etablert seg på internasjonalt toppnivå. Meget respektert linjespiller. Et forbilde når det gjelder innsats, treningsdisiplin og indre drivkraft. Måten han har kommet tilbake etter kreftsykdommen er beundringsverdig. En ener i det norske laget.

Einar Riegelhuth Koren har utviklet seg veldig godt de siste årene, og blir egentlig bare bedre og bedre i kraft av å få mer rutine på toppnivå. Dyktig forsvarsspiller som kan stå i flere posisjoner, og normalt veldig treffsikker i angrep. I tillegg har Norge der handball Gott – Jensen, med til EM – mer beskrivelse er ikke nødvendig med det kallenavnet. Spiller dessverre ikke mot Island på grunn av én kamps karantene – og vil bli savnet.

Island:

_terning_5
_terning_5

Norge:
_terning_5
_terning_5

Bjarte Myrhol.
Bjarte Myrhol.

Bakspillere:
Islands nye vidunderbarn, Aron Palmarsson, har vært en åpenbaring i Kiel. Både en playmakertype og en skarpskytter. I fraværet av Gudjonsson, hviler mye av ansvaret på hans skuldre. To glimrende venstrehendte spillere i Halgrimsson og Pettersson. Begge lager mål på bestilling og har skaffet seg masse internasjonal rutine gjennom landslaget og klubbspill i verdens beste liga, Bundesliga. Pettersson er kanskje litt mer komplett, men begge er flerposisjonsspillere. Backrekken suppleres med den bevegelige og gode bakspilleren Atlasson, som har vært god mot Norge før. Bredden er dessverre svekket ettersom både Gudjonsson og verdensklassespiller Stefansson er ute.

Erlend Mamelund har stått fram som en ener i fraværet av Kjelling. Sterk, skuddfarlig og en drivende kraft i det norske angrepsspillet. Unggutten Espen Lie Hansen, som slo gjennom med et brak i forrige mesterskap, har ennå ikke fått vist seg frem – men har stor kapasitet og muligens kan han bli en ressurs mot Island.

Børge Lund er playmakeren i det norske laget. Meget rutinert med stor erfaring, fra Bundesliga og en årrekke med landslagsspill. God avslutter og meget sentral i det Norge foretar seg. Han er også en bauta i midtforsvaret og må spille på topp dersom Norge skal ta rotta på Island.

Rambo kom godt i gang mot slutten av kampen mot Slovenia, scoret på sine fire siste. Kan bli viktig for Norge, men sliter fortsatt med vurderingene sine med tanke på når han skal skyte, derfor blir det gjerne mange bom. Skulle gjerne ha sett ham skarpere i pådrag og viderespillet, og da må han bli tøffere i duellene. Det er viktig for utviklingen av norsk herrehåndball å få frem gode venstrehendte spillere – noe Hedin har stresset lenge. Rambo har stort potensial, men er fortsatt ikke ferdig.

I tillegg har vi både Samdahl og Klev i bakhånd. Samdahl er en herlig playmakertype med stoisk ro og flink til å gjøre de andre gode. Mens Klev er en allround spiller som kan bekle flere posisjoner. Han har utviklet seg mye de siste par årene, og var en viktig bidragsyter på slutten mot Slovenia.

Island:

_terning_5
_terning_5

Norge:
_terning_4
_terning_4

Erlend Mamelund (Foto: ANDREJ ISAKOVIC/Afp)
Erlend Mamelund (Foto: ANDREJ ISAKOVIC/Afp)

Trener:
Den store forskjellen mellom disse to, er at Gudmundsson har ført Island til to flotte meritter – med sølv i OL i 2008, og bronse i EM 2010. Hedin derimot har fantastiske meritter som spiller for Sveriges gullag. Men som landslagstrener er en sjetteplass det beste i hans regjeringstid.

De er ulike trenertyper hvor Gudmundur Gudmundsson legger stor vekt på det kollektive angrepsspillet. Han kan til tider oppføre seg som en vulkan på sidelinjen, og viser frem et voldsomt følelsesmessig register gjennom 60 minutter. Island har under Gudmundsson utviklet et fantastisk kontringsspill. Der de kanskje er best i verden?

Robert Hedin er på den andre siden en rolig trener som sjeldent lar seg stresse, noe som gir trygghet til laget. Likevel skulle vi gjerne ha hørt ham tydeligere og mer direkte i timeoutene. Synes han gjør et par smarte trekk fra benken mot Slovenia, blant annet ved å sette inn Klev i en kritisk fase av matchen – noe som ga umiddelbare resultater.

Island:

_terning_5
_terning_5

Norge:
_terning_4
_terning_4

Sum Island: 23
Sum Norge: 21