Nye oljejobber gir muligheter for unge i nord

Brødrene Yngve og Kjell-Are Vassmyr ber nordnorsk ungdom utdanne seg til jobber innenfor olje- og gassnæringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 20 år var Yngve Vassmyr med i Statoils letegruppe i Nord-Norge. Nå jakter han olje og gass for selskapet Front Exploration i Tromsø. I mars starter de boring på et nytt felt i barentshavet. 

– Det er en spennende struktur som ligger i en helt annen geologisk område enn Skrugard og Havis, forteller Vassmyr til Tv 2 Nyhetene.

Strukturen er døpt Eik. I mars skal det bores i den til nå nordligste og østligste blokk på norsk sokkel, i Barentshavet Øst, eller «Det nye Norge».

– Det er store strukturer, og da kan Shtokman bli en smågutt i forhold til det som kan skjule seg innenfor Barentshavet Øst, sier geologen til TV2.

LES OGSÅ: Nytt norsk oljefelt trolig dobbelt så stort som Nordsjøen

Verdens største felt

Shtokman ligger på russisk sokkel, og blir regnet som verdens største gassfelt. Når kartlegginga av det nye Norge tar til for alvor, mener Vassmyr at nye store funn vil bekrefte hans forventninger.

– Jeg er optimistisk på vegne av Norge, på vegne av landsdelen og regionen vi bor i.

Den samme optimisme prege lillebror Kjell-Arne Vassmyr. Han er sjef for Aker Solutions nyetablerte kontor i Tromsø. Nylig ble de første jobbene utlyst

– Da fikk vi rundt 300 søkere, både nasjonale og internasjonale kandidater. Mange nordlendinger har søkt, og en del av dem nyutdannede. Det er vi veldig glad for, forteller Kjell-Are Vassmyr.


LES OGSÅ:  Gråt seg til et siste oljehull - fant 500 milliarder kroner

Muligheter for unge

I 20 år var storebror Yngve Vassmyr med i Statoils nordnorske letekorps og var med på å finne 500 milliarder-feltet Norne. Han ber nordnorsk ungdom utdanne seg for en ny framtid basert på olje og gass.

–  Her er muligheter for ingeniører, geologer, geofysikere, folk som driver med forretningsutvikling og kjøp og salg av olje og gass.

Snøhvit var starten, og nå skal nye nordnorske olje- og gasseventyr skrives. Brødrene Vassmyr er med, og gir følgende råd til de unge som vil slå følge:

–  Mine foreldre har vel sagt, gå på skole og vær flink gutt. Det var vel det vi fikk beskjed om, forteller Kjelol-Are Vassmyr.

–  Og nå sier du det samme til nordnorsk ungdom?

– Det er det jeg gjør.