SembLundekvam
SembLundekvam

Semb om kritikken fra Lundekvam: – Et folkekrav å hente Drillo tilbake

Men toppfotballsjefen er enig med Claus Lundekvam i at antall utdannede trenere på alderbestemte nivåer må økes.

VIDEO: Se hva Claus Lundekvam mener om «Drillo-filosofien» i videovinduet øverst!

Bangkok/Bergen (TV 2 Sporten): I mandagens Fotballunsj etterlyste TV 2 Sportens fotballekspert Claus Lundekvam en kursendring i norsk fotball.

Tor-Kristian Karlsen: – På tide å tenke nytt
Les bloggen: Slik skapte Sveits ungdomsbølgen
Les også: Norges ti debutanter spås stor fremtid

Den tidligere landslagskapteinen sa blant annet at «nasjonen er blitt hjernevasket av Drillo-effekten» og tror Norge at har gått glipp av 10-15 år med talentutvikling.

– Signalene fra alle oss som jobber med dette er at vi skal være ferdighetsutviklende, men på A-landslaget må man se hvilket ferdighetsnivå man har og få det beste resultatet ut fra det.

– Vi har ikke vært flinke nok til å dyrke talenter de siste 10-15 årene om du sammenligner oss med nasjoner som Sveits, Belgia og Østerrike. De har sett dette her og gjort noe med dette de siste årene. Norge er langt bak disse landene i tekniske ferdigheter. I Norge må vi hente inn kompetanse i ung alder for ungguttene, mente Lundekvam.

Han tror trenere på alderbestemte nivåer har vært mer opptatt av å spille som landslaget fremfor å dyrke spillernes tekniske ferdigheter.

– Norge har stått stille i forhold til de landene vi liker å sammenligne oss med og stått stille på utvikling av spillere. Og i mine øyne forandrer ikke det seg med Drillo som landslagssjef, slo landslagets tidligere kaptein fast.

– Folkekrav å hente Drillo tilbake
Toppfotballsjef Nils Johan Semb er for tiden på treningsleir med Norges B-landslag i Thailand og innrømmer at kritikken fra Lundekvam er overraskende.

– Jeg skjønner egentlig ikke helt problemstillingen, for på et A-landslag har man jo en trener som skal skaffe resultater med et A-landslag. Selv om vi ikke gikk til EM-sluttspillet nå, så er det klart at Drillo har skapt resultater etter at han tok over igjen, sier Semb til TV 2 Sporten.

Han mener det nærmest var et folkekrav å hente Egil Drillo Olsen tilbake som landslagssjef.

– Selv om vi har gått litt tilbake i det siste, har vi gjort et solid byks på FIFA-rankingen, vi var førsteseedet inn til VM-kvaliken og da jeg re-engasjerte Drillo var det nærmest et folke-, medie- og spillerkrav. Han er satt til å få resultater med A-landslaget, og der er det viktig å skille, konstaterer Semb.

Toppfotballsjefen er imidlertid helt enig med Lundekvam om at det i mye større grad må terpes på tekniske ferdigheter i de ulike klubbene.

Les også: Semb roser Mats (16) - Norge jakter nye talenter

REFSER DRILLO: Claus Lundekvam. (Foto: Presse Sport/Scanpix)
REFSER DRILLO: Claus Lundekvam. (Foto: Presse Sport/Scanpix)

TV 2 PLAY: Se hva Claus Lundekvam mener om «Drillo-filosofien» i videovinduet øverst!

– Ikke Drillos ansvar
Men han minner om at ferdighetsutvikling ikke er landslagets ansvar.

– Spillerutvikling er det området hvor norsk fotball må legge inn mest ressurser i tiden fremover. Det gjelder både forbund, krets, toppklubber og andre klubber. Vi har satt i gang mange tiltak de siste årene, men de må få virke over tid, sier Semb, og legger til:

– Jeg ser ikke helt linken til A-landslaget og synes ikke at Drillo må få ansvaret der også. Vi må være såpass selvstendige i norsk fotball at det vi driver med i barne- og ungdomsfotball er ekstremt fokusert på ferdighetsutvikling og å utvikle spillere med et stort ferdighetsrepertoar, slik at det kan ta med seg det opp til landslaget og norske eliteklubber, konkluderer han.

Semb sier videre at Drillos jobb som landslagssjef først og fremst er å gjøre det beste ut av de spillerne han hele tiden vurderer som de beste i de ulike posisjonene for øyeblikket.

– Signalene fra alle oss som jobber med dette er at vi skal være ferdighetsutviklende, men på A-landslaget må man se hvilket ferdighetsnivå man har og få det beste resultatet ut fra det. Men jeg ser heller ikke så mange negative tegn med spillestilen til Norge. Det er stor forskjell fra Norge på begynnelsen av 90-tallet og i dag.

LES OGSÅ: – Nasjonen er hjernevasket av «Drillo-effekten»

PÅ BYEN: Toppfotballsjef Nils Johan Semb var på samme bar som landslagsspillerne etter Island-kampen. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
PÅ BYEN: Toppfotballsjef Nils Johan Semb var på samme bar som landslagsspillerne etter Island-kampen. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

– Må ansette kvalifiserte trenere
Den tidligere landslagssjefen gir Lundekvam full støtte i at de ulike klubbene i mye større grad må hente inn topp kvalifiserte trenere til de unge spillerne.

– Det tror jeg er veldig viktig, der har Claus helt rett. Svaret tror jeg er en bred og tung satsing på utdanning som skal sørge for at barn og unge får en så god fotballhverdag som mulig. Det er et stort og viktig løft for norsk fotball å kunne gjøre det. Jeg skjønner den vinklingen av problemstillingen veldig godt, men ikke linken at Drillo skal ha noe negativ innvirkning på det, oppsummerer Semb, som gir følgende råd til unge fotballspillere som går med en proffdrøm i magen:

– Det viktigste er å spille mye, for fotball er veldig selvmotiverende. Hvis man i tillegg har en trener som kan gi gode tips i forhold til teknikk og spillemessige valg, har man den ideelle miksen.

Se høydepunkter fra Norges treningslandskamp mot Danmark i Thailand:

587800

Har norske spillere for dårligere tekniske ferdigheter? Ta debatten med andre fotballfans i kommentarfeltet under!