your trip planners2 (Foto: Privat/Faksimile)
your trip planners2 (Foto: Privat/Faksimile)

Familien Stordalen betalte formue for falske flybilletter

– Vi har gått på en kjempesvindel.

Stein-Herman Stordalen, kona Carina og datteren Cornelia er en familie på tre som hadde tenkt seg til Thailand i februar. Slik blir det ikke, til tross for at de har kjøpt billetter for 17.500 kroner. De har kjøpt flybilletter fra en nettside som selger falske flybilletter.

– I november fant vi et nettsted som tilbyr flybilletter til gunstige priser - www.yourtripguides.com. Nettstedet hadde en god søkemotor, IATA-merking, VISA-, PayPal- og Mastercard-merking, og så generelt pålitelig ut, skriver Stein-Herman i en mail til TV 2 hjelper deg.

Familien skulle reist 16. februar, og etter at de hadde betalt med bankoverføring til Yourtripguides.com mottok de elektroniske billetter på e-post.

Les saken: Guttegjeng fikk hotellrom med «barnesenger» og knøttebad

Skulle reservere seter...

Stein-Herman oppdaget at flyvingene ikke fantes da han skulle kontakte de flyselskapene de skulle reise med for å sjekke seteplasseringer på flyet. Underveis til Krabi i Thailand skulle de reise med SAS, Lufthansa og Thai Airways.

– Ingen kunne finne oss på verken de oppgitte bookingnumrene eller via de elektroniske billettene. Våre reiser eksisterer ikke. Brått måtte vi innse at vi har gått på en kjempesvindel, sier Stein-Herman.

Familien Stordalen har forsøkt å komme i kontakt med Yourtripguides.com på både telefon og e-post, men ikke fått svar – og telefonnumrene er ute av drift. TV 2 hjelper deg har heller ikke klart å komme i kontakt med selskapet eller funnet ut hvem avsender av billettene er: En mann ved navn Detlef Olaf. Nettsiden er nede.

Les også: Familien på fem sparte 7400 kroner på to uker med all inclusive

Saken fortsetter under bildet.

cheap-trip-agency2 (Foto: Faksimile)
cheap-trip-agency2 (Foto: Faksimile)

– Stolthet og økonomi har fått en smell

Stein-Herman har politianmeldt saken i Sandefjord. Politiet i Sandefjord kan sende en bistandsanmodning til en lokal politistasjon i England, men har ikke ressurser til å sende personell dit for å delta i utredningen, og regner med at saken ikke vil bli fulgt opp der.

Nå er målet å advare andre mot å bestille flybilletter fra de samme aktørene.

– Det var etterforskeren på Sandefjord Politistasjon som mente det kunne være en god ide å bringe dette til media. Og om det kan gagne noen andre, så får vi heller fremstå som dumme og naive. Stoltheten og økonomien har jo fått seg en smell, men det får vi heller leve med, sier Stein-Herman.

– Ettersom vi er godt voksne og rimelig reiseerfarne, synes vi dette er vanskelig. Det er flaut. Det er irriterende. Og det er jo temmelig leit at ferien hang i tynn tråd. Klart vi er forbannet, men samtidig redd for at det kan være fler som har gått eller vil gå i samme felle.

I tillegg til å bestille fly bestilte de 14 netter på hotell i Krabi for til sammen 14.500 kroner. For å ikke tape disse pengene har familien bestilt nye billetter til Thailand fra Landvetter i Gøteborg for 23.000 svenske kroner.

– På en måte synes vi at vi var heldige i uhellet som fant en såpass rimelig flyvning.

Les også: Hotellet i Tyrkia ødela familien Høies ferie

Saken fortsetter under bildet.

familien-stordalen2 (Foto: Privat)
familien-stordalen2 (Foto: Privat)

Kan stå bak flere sider

Nettsiden Yourtripguides.com er nede, men ifølge Stein-Herman kan de samme personene bak flere nettsider. Sidene har omtrent samme logo og forside som Yourtripguides. Og billettene de mottok fra Youtripguides.com var merket med Your Trip Planners.

På Whois.com kan man legge inn nettadresse for å finne ut hvem som står bak. Alle nettadressene har kontaktinformasjon på Whois, men verken telefonnummeret til Youtripguides, Yourtripchart, Cheaptripagency, Yourtriplanners, Mytripfriends eller Yourtravelassistants fungerer. Alle telefonnumrene er utenlandske. Vi har også sendt dem mail – enkelte mailadresser fungerer ikke, mens av andre har vi foreløpig ikke fått svar.

På Webutation.com skriver to brukere at Yourtripguides.com at de har bestilt falske billetter fra nettsiden. Også på andre nettsider som Scambook.com er en av nettsidene nevnt.

SAS kan bekrefte at det er en flyvning til Frankfurt 16. februar kl. 07.40, men at familien Stordalen ikke er på passasjerlista.

Saken fortsetter under bildet.

your-trip-planners (Foto: Faksimile)
your-trip-planners (Foto: Faksimile)


Les også: Ryanair nektet Helene (12) å fly hjem fra London

Forsøkt å få tilbake pengene

Stein-Herman har vært i kontakt med Skandiabanken for å be dem tilbakekalle transaksjonen, men banken påtar seg ikke ansvar ettersom det er Stein-Herman selv som har bedt om å få pengene overført.

Skandiabanken bekrefter for TV 2 hjelper deg at det ikke er noe de kan gjøre. Hadde familien betalt med kredittkort eller Visa kunne det vært muligheter for å få pengene tilbake, i henhold til kredittkjøpsloven.

Heller ikke reiseforsikringen familien har gjennom Europeiske dekker svindelbilletten. Det bekrefter Europeiske overfor TV 2 hjelper deg.

– Begge deler er forståelig. Jeg har vært i kontakt med Forbrukerrådet for å høre med dem om mulighetene. De mente det kunne være mulig å ta det gjennom europeiske tilsvarende etater, men saksbehandleren jeg snakket med var fornuftig nok til å si at dersom det er et firma som opptrer illegalt, så vil de heller ikke rette seg etter et eventuelt pålegg fra en rådgivende etat. Så da sitter jeg her med svarte-Per, sier Stein-Herman.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter