Norge overrasket alle med seier over Sverige i VM 2005. (Foto: TV 2.)
Norge overrasket alle med seier over Sverige i VM 2005. (Foto: TV 2.)

Håndball-retro: Da Söta Bror ble lillebror

I VM 2005 overrasket Norge alle med seier over Sverige – i herrehåndball...!

Verdensmesterskapet i 2005 står i historiebøkene som Norges definitive gjennombrudd i mesterskapssammenheng.

Med begrenset erfaring i tidligere mesterskap hadde Norge aldri etablert seg som en stabil toppnasjon, og da Sverige stod på andre banehalvdel i mellomspillet var det nok få som turte å sette pengene på norsk seier.

Norges gjennombrudd
Men Gunnar Pettersens menn overrasket alle – og feide over svenskene i den skandinaviske duellen. Over en million seere gned seg i øynene da Norge kjørte over Sverige og vant 34-31.

Det hele startet med en utvisning. I undertall satte Frank Løke & co opp dampen, scoret fire raske mål og gikk fra 18-18 til 22-18 på under to minutter.

På det meste ledet Norge med syv mål, og svenskene kom aldri nærmere enn tre mål bak.

Da fløyta lød var sensasjonen et faktum: Norge hadde slått Sverige! I et mesterskap! Sverige, som på den tiden hadde deltatt i alle VM-sluttspill siden starten i 1938. Sverige, som på den tiden hadde vunnet flest VM-medaljer av alle nasjoner. Men Norge slo dem.

LES OGSÅ: Sverige snublet mot Makedonia
LES OGSÅ: Slik ser du Håndball-EM 2012 på TV 2

Sensasjonell seier
Og det var en historisk seier. Norge hadde ikke slått Sverige siden 1992, og det var det mange vil kalle en ubetydelig treningskamp mot et B-preget svensk lag.

Den svenske stoltheten var knust. Frem til da hadde Norge vært å regne for lillebror. Nå hadde Sverige tapt «slaget om Norden».

Med seier over også daværende regjerende verdensmester og OL-mester Kroatia vokste troen på VM-medalje – og kanskje også VM-gull – blant det norske folk. Men håpet om en semifinale ble smadret med 31-24-tap for Spania, og Norge endte til slutt på 7. plass i mesterskapet.

Likevel: Seieren over Sverige smakte godt. Meget godt. Og det smaker også godt å se det igjen. Det kan du gjøre i videovinduet øverst.