Nordmenn gir ikke opp lavkarbo, men flere unge blir bevisste på hva matvarene inneholder
Nordmenn gir ikke opp lavkarbo, men flere unge blir bevisste på hva matvarene inneholder

Vi er ikke lei lavkarbo

Men flere unge får øynene opp for god norsk husmannskost

Mat følger motetrendene. De siste årene har både lavkarbo, rawfood, og sushi vært blant det mest trendy du kunne spise.

– Det skal være eksotisk, ekskluderende og eksklusivt, sier Annechen Bugge til God morgen Norge. Bugge er forsker ved Statens institutt for forbruksforskning, og har god oversikt over nordmenns spisevaner.

Hun forteller at maten gjerne kan overskride grensen mellom spiselig og uspiselig. Det ser vi når det gjelder både sushi og rawfood.

Det er i byene trendene starter før det brer seg ut i resten av landet.

Les også:Fredagsbiff med godt tilbehør

God norsk mat

Wenche Andersen er enig med Bugge. Samtidig påpeker hun at selv om nordmenn har vært tiltrukket av utenlandsk mat i mange år, men at vi nå ser en større interesse for norsk mat.

– Mange unge i dag syns at den gamle norske maten er eksotisk, sier hun.

Wenche kan fortelle at unge er blitt mer bevisste på at maten skal være lokalprodusert og ferskt.

– Se på bondens marked for eksempel, der florerer det av unge mennesker, understreker hun.

Les også:Disse matvarene skjuler skummel palmeolje

Maten sender ut signaler

– Folk har blitt mer bevisste på hvilke signaler de sender ut med maten de spiser, forteller Bugge.

Mange plasserer maten strategisk på kjøkkenbenken når de har gjester. Dette er gjerne en urteplante eller en dyr olivenolje.

– Jeg har hørt flere som kjøper den dyre olivenoljen først, også kjøper de en billigere variant som de bare fyller på flasken, sier Wenche.

Likevel er det mange som ikke har kunnskap om hvordan man bruker de forskjellige oljene. De dyre oljene skal gjerne brukes til å "parfymere" matrettene.

Les også:Ernæringsfysiolog advarer mot diettvingling: – Folk vet ikke lenger hva som er sunt og usunt

Ikke lei lavkarbo

Er lavkarbo på vei ut?

– Jeg tror ikke vi er lei lavkarbo, sier Bugge.

Bugge forteller at man ser spesielt at lavkarbo har en stor påvirkninger i preferanser og prioriteringer når man velger mat.

– Vi ser et klart endret syn på bruk av fett i kosten.

Bugge tror lavkarbo blir værende en stund fremover. Likevel har det vært en forandring i det norske folks matinteresse.

– Vi ser en helt klar økning i interesse for mat nå en tidligere, sier Wenche.

Folk bruker kunnskapskilder i mye større grad enn før. I dag fordyper folk seg gjerne i kokebøker eller matblogger. Bevisstheten rundt det som er rent og sunt spiller en stor rolle. Nordmenn lager gjerne maten fra bunn og med rene råvarer.

Les også:– Helmelk er bra for barnehjerner