KAN MØTE ELVERUM: Børge Lund og Bjarte Myrhol. (Foto: Skaug, Thomas Rasmus/SCANPIX)
KAN MØTE ELVERUM: Børge Lund og Bjarte Myrhol. (Foto: Skaug, Thomas Rasmus/SCANPIX)

Slik skal Norge erstatte Kjelling og Strand i EM

Lagarbeid og Børge Lund nøkkelen, ifølge TV 2s håndballeksperter.

Norge mangler flere erfarne spillere som normalt sett ville vært en del av EM-troppen når mesterskapet kastes i gang på søndag.

Steinar Ege, Kristian Kjelling og Kjetil Strand er alle spillere av internasjonalt kaliber som av ulike grunner ikke er med til Serbia.

- Vi vil merke at våre beste spillere er borte, vi har ikke ubegrenset med kvalitetsspillere, sier Glenn Solberg.

Les også: Slik ser du Håndball-EM 2012 på TV 2
Kan du skape et vinnerlag? Spill EM-manager

- Gjør hverandre gode
Som tv2.no skrev tirsdag blir prestasjonene til Ole Erevik og de andre målvaktene viktige, men også utespillerne må erstattes.

Les også: TV 2s håndballeksperter: – Umulig å erstatte Ege
Les også: Tight race om keeperplassen før EM

Dette gjør at nye spillere må tre frem og dekke hullene som disse etterlater seg. Aller viktigst er lagarbeidet, mener TV 2s håndballeksperter.

- Hele laget må trekke i samme retning og levere varene, sier TV 2s liveblogger Stian Vatne.

Å gjøre hverandre gode er en klisjé som ofte trekkes frem i forbindelse med lagidretter. Glenn Solberg mener dette er en perfekt beskrivelse på hva Norge trenger uten sine største stjerner.

- Det er enda viktigere at laget som enhet står frem. Man må spille for hverandre og gjøre hverandre gode, sier den tidligere landslagsspilleren.

Norges tropp er en blanding av unge fremadstormende spillere og etablerte landslagsspillere.

Les Stig Nygårds blogg om håndballstjernen Ivano Balic: Bohem, trollmann og storrøyker

I STORSLAG: Christoffer Rambo har scoret hele 49 mål på sju kamper for Elverum. Ingen av dem har kommet på straffer. (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)
I STORSLAG: Christoffer Rambo har scoret hele 49 mål på sju kamper for Elverum. Ingen av dem har kommet på straffer. (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)

Lund viktigst
Noen spillere er likevel viktigere enn for laget enn andre. Aller viktigst blir Børge Lund.

- Det er størst ansvar for Børge Lund. Han har erfaring fra en av de virkelige toppklubbene i Bundesliga, noe som er mangelvare i årets tropp. Han må ta ansvar både offensivt og defensivt. Det er Lunds ansvar å gjøre Erlend Mamelund, Espen Lie Hansen og Christoffer Rambo gode, sier Solberg som blir å se på TV 2s sendinger fra EM i Serbia.

Alt om EM i håndball: Nyheter | Resultater | Statistikk

Nettopp disse spillerne, pluss Bjarte Myrhol og Håvard Tvedten er de som nevnes som Norges mest sentrale spillere, nettopp på grunn av erfaringen de har.

- Særlig de som har spilt rundt 100 landskamper og mer er de vi må stole på, sier Frode Scheie, som er litt bekymret over mangelen på erfaring fra internasjonale ligaer.

Enkelte spillere på det høyeste nivå er det blant Robert Hedins menn likevel.

- Håvard Tvedten er verdensklasse, noe han viser gang etter gang, poengterer Scheie, som man også kan se på TV 2 i de kommende ukene.

I tillegg forventer Scheie at Christoffer Rambo presterer jevnere enn tidligere.

- Rambo har fått mye tillit, og det er på tide at han leverer jevnt over tid, mener den tidligere landslagsmålvakten.

Les også: Damene gjorde susen for håndballgutta

Mamelund trår til
Etter treningskampene mot Frankrike torsdag ble Frode Scheie litt mer optimistisk til hvordan Norge skal erstatte nøkkelspillerne vi mangler.

- Det er betryggende å se Erlend Mamelund som trår til så til de grader i savnet av Kjelling, sa Scheie under Sportslunsj fredag.

Erlend Mamelund kjempet så tennene knakk mot Frankrike, noe som TV 2s håndballseksperter gleder seg over.

- Mamelund har spilt to veldig gode kamper, mot kanskje verdens beste håndball-lag, så han må i gang i EM, mener Glenn Solberg.

Les også: Mamelund kjempet så tennene knakk

Myrhol tilbake
En viss spenning knyttes det til Bjarte Myrhol som er tilbake på håndballbanen etter å ha blitt operert for testikkelkreft i fjor. Spørsmålet er om han er tilbake på godt gammelt nivå. Er han det blir han en viktig tilvekst.

- Myrhol blir viktig både offensivt og defensivt, tror Stian Vatne, som mener at selv om man mister to matchvinnere ute på banen så kan man ikke grave seg ned.

- Vi må fokusere på dem som er der, mener Vatne.

Håvard Tvedten (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
Håvard Tvedten (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Tøff herrehåndball
Robert Hedin er heller ikke den eneste landslagssjefen som sliter med at sentrale spillere er ute.

- Det er ikke bare Norge som er rammet. Det er mye skader i herrehåndball, det er en knalltøff sport. De beste spillerne har en stor belastning med nasjonal og internasjonal klubbhåndball i tillegg til landskamper. Det er mange som blir tvunget til å stå over, men også mange som velger det for å få tid til å trene og restitusjon, sier håndballekspert Frode Scheie.

Det er bred enighet i ekspertteamet om at troppen Robert Hedin har tatt ut er den beste mulige.

- Jeg har full tiltro til Hedin og teamet rundt på den fronten. Treneren har sine egne grunner og tanker for uttak, og har nok tatt ut den troppen som passer best til måten han ønsker å spille på, sier Stian Vatne.

Norge spiller sin første kamp i håndball-EM mandag, mot Slovenia.

Les også: TV 2s eksperter: - Dette kan vi forvente av håndballgutta i EM