Næringsverdien i en porsjon av kokte quinoagryn og grønnsaker er like høy som en vanlig middag som består av poteter kjøtt og grønnsaker. (Foto: Montasje)
Næringsverdien i en porsjon av kokte quinoagryn og grønnsaker er like høy som en vanlig middag som består av poteter kjøtt og grønnsaker. (Foto: Montasje)

Superfrø erstatter kjøtt og poteter

Quinoafrø kan brukes til «alt». Her er oppskriftene fra Wenche.

– Næringsverdien i en porsjon av kokte quinoagryn og grønnsaker er like høy som en vanlig middag som består av poteter kjøtt og grønnsaker, sier Wenche.

Altså er quinoa perfekt for vegetarianere, og for dem som ikke er så veldig glad i fisk eller kjøtt. Dessuten kan quinoa være et godt alternativ til ris, pasta og poteter. Veldig brukervennlig, rett og slett.

Bli venn med Wenche på Facebook og få daglige tips fra TV-kokken. Klikk her!

«Superkorn»

Quinoa er et lite frø som har blitt dyrket av Inka-indianerne i Andesfjellene i 5000 år og som er supersunt. Det er en utmerket kilde til magnesium, jern og kalium, har massevis av proteiner og fiber og i det store og det hele alt som er bra for deg.

Quinoa er blitt kalt «superkorn» fordi det er så utrolig næringsrikt.

– Frøene inneholder dobbels så mye proteiner som ris, og kan lett erstatte ris i alle slags retter, sier Wenche, og legger til at frøene behandles på samme måte som ris.

Her er de norske superbærene

Til suppe, brød og muffins

– Quinoa smaker ikke så mye, så kok det i buljong hvis du vil ha mer smak eller bland det med for eksempel pesto og soltørkede tomater. Du kan også bruke det i grøt, salater, supper, brød, pannekaker og muffins. Vare fantasien setter grenser rett og slett.

Quinoa er dessuten glutenfri, og kan trygt brukes for dem med glutenintoleranse.

Frøene selges i de største matbutikkene og i helsekostforretninger.

Proteinrike knekkebrød

Et tips fra Wenche er å tilsette frøene i hjemmelade knekkebrød for at de skal bli mer næringsrik og enda sunnere.

Her er oppskriften på Wenches hjemmelagede knekkebrød

Få flere oppskrifter fra Wenche her!

Hva skal du ha til middag? Her er Wences sunne tips:

Laks med quinoasalat og urtedressing

Laks med quinoasalat og urtedressing passer både som lunsj og
  middag og bugner av næringsstoffer. Supersunt og godt! (Foto: God morgen
  Norge)
Laks med quinoasalat og urtedressing passer både som lunsj og middag og bugner av næringsstoffer. Supersunt og godt! (Foto: God morgen Norge)

250-300 g laksefilet

olje eller smør til steking

2 dl quinoa

½ slangeagurk

1 paprika

2 sjalottløk

8-10 sherry tomater

1-2 vårløk

2 ss olivenolje

saft av ½ sitron

salt, pepper

Dressing

2 dl Biola yoghurt eller matyoghurt

saft og finrevet skall fra ½ sitron eller 1 lime

salt, pepper

eventuelt litt honning

friske urter, for eksempel persille eller timian

Basilikumolje

1 dl olivenolje

4-5 stilker frisk basilikum

salt, pepper

revet sitronskall

Slik gjør du:

Skyll quinoa godt og tilbered etter anvisning på pakken.

Avkjøl lett og vend inn grønnsaker delt i terninger.

Rør sammen olivenolje og presset sitron.

Smak til med salt og pepper ev ørlite sukker.

Bruk en liten hurtighakker og kjør sammen olivenolje og frisk basilikum til en glatt grønn dressing.

Smak til med salt , pepper og ev litt sitron.

Hell over i en liten skål.

Ha yoghurt , saft og finrevet skall av sitron og urter i hurtighakkeren ( den trenger ikke vaskes).

Kjør sammen til en glatt dressing.

Smak til med ørlite honning eller sukker.

Del laks i biter og stek i olje/ smør.

Dryss over salt og pepper.

Bli venn med Wenche på Facebook og få daglige tips fra TV-kokken. Klikk her!