46 prosent av de spurte sier at de lader mobiltelefoner, leker og annet elektrisk utstyr når de ikke er til stede, og hele 75 prosent sier at de lader om natten.
46 prosent av de spurte sier at de lader mobiltelefoner, leker og annet elektrisk utstyr når de ikke er til stede, og hele 75 prosent sier at de lader om natten.

Trekk alltid ut støpslet fra stikkontaktene

Tre av fire lader mobiltelefoner og oppladbare leker om natten viser en ny undersøkelse.

– Man utsetter seg selv for stor risiko ved å ha strømkrevende apparater og småelektronikk på mens man sover, sier Frode Remvang, leder av Det lokale el-tilsyn (DLE) i Hafslund i en pressemelding.

I 2010 var det 10,5 boligbranner i Norge hver dag. Mer enn 4 av 10 boligbranner skyldes feil i det elektriske anlegget eller feil bruk av elektriske apparater.

TNS Gallup har nylig gjennomført en undersøkelse for Hafslund for å kartlegge adferd og kunnskap omkring elsikkerhet blant befolkningen i Oslo og Akershus.

– Undersøkelsen avdekker at bevisstheten rundt brannsikkerhet og bruk av strøm er svært varierende.

Les også: Dette er brannfellene du ikke tenker over

Bruk elektriske apparater når du er våken

En av fem har opplevd at elektrisk utstyr har tatt fyr eller
  nesten har tatt fyr.
En av fem har opplevd at elektrisk utstyr har tatt fyr eller nesten har tatt fyr.

Halvparten av de spurte bruker ikke vaskemaskin, oppvaskmaskin eller tørketrommel på natten.

– Men vi er tilsvarende bekymret over at tre av fire lader mobiltelefoner og oppladbare leker om natten, sier Remvang.

Vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner er blant de hyppigste kildene til boligbranner med elektrisk årsak, og bør kun brukes under oppsyn.

– Å starte denne type apparater for deretter å legge seg til å sove kan være livsfarlig, forklarer Remvang.

Les også: Mindre stress og mer struktur i hverdagen

De unge har mindre respekt

Undersøkelsen viser også at de unge har mindre respekt for strøm enn de eldre.

– Vi tror nok at det er en stor andel unge som setter laderen i mobiltelefonen og legger telefonen under puta. Den blir raskt så varm at den antenner.

Remvang påpeker også at mange apparater som er utstyrt med termostat, som kaffetraktere, vannkokere, strykejern, hårfønere og lignende, kan være typiske brannårsaker, og at man alltid bør trekke ut støpselet på slike elektriske apparater når de ikke er i bruk.

Les også: Vi vil bli mindre egoistiske i 2012

Kontroller det elektriske anlegget

Mer enn hver tredje nordmann sier de ikke har hatt kontroll
  av det elektriske anlegget i sin bolig.
Mer enn hver tredje nordmann sier de ikke har hatt kontroll av det elektriske anlegget i sin bolig.

Ved siden av uforsiktig bruk av elektriske apparater er feil på det elektriske anlegget i boligen den viktigste årsaken til branner. Mer enn hver tredje nordmann sier de ikke har hatt kontroll av det elektriske anlegget i sin bolig.

– Spesielt anlegg som er eldre enn ti år bør kontrolleres. Folk bør se på stikkontaktene og sikringene sine på samme måte som bilen: La fagfolk gå over den med jevne mellomrom for å se til at alt er som det skal, og skifte deler som er slitt. Det er en billig forsikring mot brann, sier Remvang.

2/3 av de spurte mener at det er eieren av boligen som har ansvaret for det elektriske anlegget, mens én av ti mener at det er den som bor eller disponerer boligen som er ansvarlig. Halvparten av de spurte svarer at de ikke har hatt kontroll av det elektriske anlegget.

– Det er eier av boligen som har ansvaret for at det elektriske anlegget er i orden. Du er selv ansvarlig for ditt elektriske anlegg, og anlegget må ettersees jevnlig. Har du en eldre bolig er det ekstra viktig at du få en autorisert installatør til å undersøke anlegget og gjøre de nødvendige oppgraderingene, sier Remvang, leder av Det lokale el-tilsyn (DLE) i Hafslund.

Les også: Her er årshoroskopet for 2012

Oppfordringen fra Hafslund er klar:

* Ha fungerende røykvarsler og slokkeutstyr i orden

* La strømmen hvile om natta. Vær våken når du lader og vasker.

* La en elektriker kontrollere boligen din minst hvert tiende år.

Les også: Vi jukser oss til seier i Wordfeud

Noen hovedfunn fra undersøkelsen

Undersøkelsen viser at: 2/3 av de spurte mener at det er eieren av boligen som har ansvaret for det elektriske anlegget, mens 11 prosent mener at det er den som bor i eller disponerer boligen som er ansvarlig. Halvparten av de spurte svarer at de ikke har hatt kontroll av det elektriske anlegget.

Fakta: Du er selv ansvarlig for ditt elektriske anlegg, og anlegget må etterses jevnlig. Har du en eldre bolig er det ekstra viktig at du få en autorisert installatør til å undersøke anlegget og gjøre de nødvendige oppgraderingene.

Undersøkelsen viser at: 52 prosent sier at de avstår konsekvent fra å bruke tørketrommel, vaskemaskin og oppvaskmaskin når de ikke er tilstede, mens over 30 % sier at de bruker maskinene mens de ikke er tilstede.

Fakta: Vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner er blant de hyppigeste kildene til boligbranner med elektrisk årsak. De bør kun brukes under oppsyn. Å starte denne type apparater for deretter å legge seg til å sove kan være livsfarlig.

Undersøkelsen viser at: 46 prosent av de spurte sier at de lader mobiltelefoner, leker og annet elektrisk utstyr når de ikke er til stede, og hele 75 prosent sier at de lader om natten.

Fakta: En av fem har opplevd at elektrisk utstyr har tatt fyr eller nesten har tatt fyr. Mobiltelefoner bør ikke lades om natten, og en bærbar datamaskin som legges i senga eller sofaen kan fort bli en brannbombe på grunn av varmeutviklingen.

Oppfordringen er derfor:

– Bruk elektriske apparater under oppsyn, og trekk ut støpsler fra stikkontaktene på apparater som kan utvikle varmegang. Slik kan antall boligbranner reduseres, avslutter Frode Remvang.