DØMT FOR RASEDRAP: Gary Dobson (t.v.) og David Norris ble tirsdag kjent skyldig i drapet på Stephen Lawrence. Drapet skjedde i 1993 og var et rasedrap.  (Foto: Ap)
DØMT FOR RASEDRAP: Gary Dobson (t.v.) og David Norris ble tirsdag kjent skyldig i drapet på Stephen Lawrence. Drapet skjedde i 1993 og var et rasedrap. (Foto: Ap)

Dømt for 19 år gammelt rasedrap

Gary Dobson og Davis Norris ble tirsdag kjent skyldige i det mye omtalte drapet på den svarte tenåringen Stephen Lawrence i London i 1993.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stephen Lawrence var 18 år gammel da han ble angrepet av en hvit ungdomsgjeng på et busstopp sørøst i London. Angrepet skal ha vært uprovosert, og ungdommene skal ha ropt rasistiske skjellsord.

Les også: Ku Klux Klan-leder drepte kvinne

Tirsdag ble Gary Dobson (36) og David Norris (35) kjent skyldige i drapet. De ble felt av nye tekniske beviser som ble lagt fram av påtalemyndigheten.

Drapssaken utløste i sin tid en debatt i Storbritannia om rasisme i politiet i London og også i andre offentlige etater.

Klandrer politiet

Den dreptes mor, Doreen Lawrence klandrer London-politet for at saken har tatt så lang tid, melder nyhetsbyrået Ap.

FORELDRENE: Stephens foreldre, Doreen og Neville Lawrence, har kjempet en lang kamp for å få sønnens drapsmenn dømt. Her avbildet i 1995. Da førte de et privat søksmål mot fire menn for drapet.  (Foto: Pa Photos)
FORELDRENE: Stephens foreldre, Doreen og Neville Lawrence, har kjempet en lang kamp for å få sønnens drapsmenn dømt. Her avbildet i 1995. Da førte de et privat søksmål mot fire menn for drapet. (Foto: Pa Photos)

Begge foreldrene, Doreen og Neville, satt bakerst for seg selv i rettslokalet tirsdag og brøt ut i gråt da kjennelsen kom. Det skal ha brutt ut emosjonelle scener også blant de andre som hadde møtt opp for å overvære dommen, skriver metro.co.uk.

Nye bevis

I mai 2011 bestemte en britisk domstol at de to mennene skulle stilles for retten for å ha knivstukket 18 år gamle Stephen Lawrence i april 1993. Årsaken til at saken kom opp igjen var nye tekniske bevis i saken.

Les også: Disse vil britene ikke ha i landet

NYE TEKNISKE BEVIS: Teknikere skal ha funnet nye blod og fibre som ble sentrale bevis i saken mot Dobson og Norris. Bildet er fra desember 2011.  (Foto: Anthony Devlin/Pa Photos)
NYE TEKNISKE BEVIS: Teknikere skal ha funnet nye blod og fibre som ble sentrale bevis i saken mot Dobson og Norris. Bildet er fra desember 2011. (Foto: Anthony Devlin/Pa Photos)

Bevisene skal linke Dobson og Norris til drapet. De skal blant annet ha funnet en blodflekk på Dobsons jakke, som de mener kun kan stamme fra Lawrence. Hår fra den drepte ble funnet på buksen til Norris.

Vil stille flere for retten

Dobson og Norris skal ha vært del av en gruppe på fem som ble mistenkt for å ha knivstukket Lawrence. Visepolitimester, Cressida Dick, vil at flere av de mistenkte skal stilles for retten.

Les også: Skinheadgjeng arrestert for flere drap

– Vi erkjenner selvsagt at det var fem involverte den natten Stephen ble drept, sier Dick til Metro.

Hun forteller også at politiet vil fortsette arbeidet for å tiltale de tre andre.

Uttrykker sympati

Den mangelfulle etterforskningen av saken førte til at London-politiet i sin tid ble anklaget for «institusjonell rasisme». Saken har vakt enorm interesse i Storbritannia og etter at dommen ble kjent har reaksjonene strømmet på.

Les også: Ku Klux Klan-medlem henrettet i Texas

Statsminister David Cameron sier i en uttalelse at dommen vil tilby trøst til Stephens familie.

(©NTB/TV 2)