VELGER FISK: Portugisiske middagsgjester hever vinglassene, med norsk fisk på bordet. Gjeldstyngede euroland kjøper fortsatt mye norsk fisk selv om økonomien er i knestående. (Foto: TV 2)
VELGER FISK: Portugisiske middagsgjester hever vinglassene, med norsk fisk på bordet. Gjeldstyngede euroland kjøper fortsatt mye norsk fisk selv om økonomien er i knestående. (Foto: TV 2)

Ofrer ny bil og TV for norsk fisk

Flere års eksportvekst har stanset, men det mest gjeldstyngede Europa kjøper stadig mer norsk fisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det mest gjeldstyngede Europa kjøper stadig mer norsk fisk, og selv om totaleksporten i fjor gikk ned med en prosent, økte eksporten til Hellas (43 prosent), Portugal (23) og Spania (10) i årets 11 første måneder.

Velger bort ny bil og TV for norsk fisk

– Det vi ser er at portugiserne til tross for at det er krisetid, foretrekker å spise framfor å kjøpe biler og TV, forteller Christian Bue Nordahl ved Norges Sjømatråd (tidligere Eksportutvalget for fisk) i Lisboa.

I desember ble det solgt 10.000 tonn norsk klippfisk i Portugal. Det representerte en eksportverdi på 480 millioner kroner. Fisken som den norske fiskeren fikk 16–17 kroner kiloet for kostet over disk i Lisboa nærmere 80 kroner, fire ganger mer.

Les også: Peter kjøper norsk laks for 25 kr kg – selger den for 2500 kr kg.

Portugal viktigste torskemarked

– 35 prosent av verdien av all norsk torsk går til Portugal. Skal vi sammenligne med laks må man slå sammen tre markeder, Russland, Tyskland og Frankrike for å få et like stort marked, utdyper Bue Nordahl.

Mens 2011 ble et rekordår for eksporten av norsk sjømat til Euro-tapere som Hellas, Spania og Portugal, gikk verdien av sjømateksporten til Italia ned.

Nøysomme italienere

– Vi er blitt mer nøysomme, forteller fiskehandler Natale Fermani i Roma og prøver å forklare hvorfor norsk tørrfisk ikke er like lettsolgt som før krisen.

Ved Norges Sjømatråd er det glade budskap fra Italia  knyttet til en solid prisvekst på hovedproduktet tørrfisk.

– Prisen har vært svært høy, forteller markedsanalytiker Ove Johansen.

Han viser til knapphet i markedet forårsaket av at det ble hengt for lite fisk til tørking i fjor.

– Italienske forbrukere synes bestandig at tørrfisken er for dyr, men de kjøper den fortsatt.

Les også: Norsk fiskeeksport frykter økonomisk krise i Sør-Europa

Mye kan endre seg til det verre

Selv om portugiserne ser ut til å velge norsk fisk fremfor luksusvarer er importører og fiskehandlere redd for at mye fort kan endre seg til det verre.

– De merker at det blir vanskeligere å få kreditt, og at bankene sliter med å finansiere opp virksomheten, så på den siden er det nok større problemer enn det har vært tidligere, forteller Christian Bue Nordahl.

Les også: Sterke eksporttall for torsk