NEVNER IKKE BUSH: Ronald Reagan har blitt nevnt gjentatte ganger allerede i valgkampen. George W. Bush er det tydeligvis ingen som husker.  (Foto: Scanpix/TV 2 montasje)
NEVNER IKKE BUSH: Ronald Reagan har blitt nevnt gjentatte ganger allerede i valgkampen. George W. Bush er det tydeligvis ingen som husker. (Foto: Scanpix/TV 2 montasje)

Republikanerne livredde for å assosieres med George W. Bush

George W. Bush nevnes ikke med et ord av republikanerne i valgkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede tidlig i 2011 startet kampen om å bli republikanernes presidentkandidat i presidentvalget høsten 2012. De siste ukene har valgkampen blitt intensivert, og kandidatene har fokusert på delstaten Iowa, hvor det første nominasjonsvalget avholdes tirsdag.

I de hektiske ukene har alle kandidatene mimret tilbake til fordums storhet, da Ronald Reagan var president på 1980-tallet. Samtlige har også gått hardt til angrep på president Barack Obama, og gitt ham skylden for USAs økonomiske vanskeligheter.

Men én person har vært bemerkelsesverdig lite til stede i debatten – president George W. Bush.

«Kan vi stole på nok en mann fra Texas?»

Mannen som var republikanernes forrige president satt med makten i Det hvite hus i to perioder, og det er kun tre år siden han gikk av. Likevel nevnes han ikke med et ord av de republikanske kandidatene, skriver nyhetsbyrået Ap.

Det ble derfor en litt pinlig stemning da en velger nevnte George W. Bush da han skulle stille et spørsmål til Ron Paul under valgkampen i Iowa. Paul er en uttalt motstander av USAs krige, og går til valg på å umiddelbart trekke ut alle amerikanske soldater som er utplassert i andre land.

«Vi har tidligere hatt et par presidenter fra Texas som har sagt at de ikke er interessert i krig, som for eksempel George W. Bush. Mitt spørsmål er derfor, hvordan kan vi stole på nok en mann fra Texas?», spurte velgeren.

Upopulær president

«Ingen av kandidatene har omfavnet arven etter Bush, som innebærer store budsjettunderskudd, to kriger og rekordlav oppslutning – men det er ingen som klandrer ham heller», skriver nyhetsbyrået Ap.

George W. Bush blir rett og slett ikke nevnt i det hele tatt, til tross for at han gikk av så sent som i januar 2009, etter to perioder som president. Han gikk av med rekordlav oppslutning, med støtte fra skarve 34 prosent av befolkningen.

Til sammenligning hadde forgjengeren Bill Clinton støtte fra 66 prosent av befolkningen da han gikk av i 2001 – til tross for at hans presidentperiode inneholdt både sexskandaler og påfølgende riksrett.

LES OGSÅ: Presidentkandidatene bevæpnet med bibel i stemmejakten

Da Bush tok over i Det hvite hus arvet han både et balansert statsbudsjett og overskudd. Raskt etter presset han gjennom skattelettelser, som på ti år skal ha kostet omtrent 1,8 billioner dollar.

Krigene i Irak og Afghanistan har på sin side kostet amerikanske skattebetalere rundt 1,4 billioner så langt.

President Obama legger skylden for de økonomiske problemene på Bush. Han arvet nemlig to kriger og store økonomiske problemer fra forgjengeren. Nyhetsbyrået Ap skriver at mens president Obama legger for mye av skylden på George W. Bush, virker det som om de republikanske kandidatene later som de åtte årene med Bush aldri har funnet sted.

LES OGSÅ: Mitt Romney utfordres i innspurten i Iowa

Fremhever erfaring utenfor Washington

Én kandidat, Rick Perry, har imidlertid uttalt at USAs økonomiske problemer ikke bare er Obama sin skyld. Men han er en av kandidatene ekspertene ikke levner noen sjanse i primærvalget.

– Årsaken til at vi befinner oss i en vanskelig situasjon i dag er fordi vi har hatt både demokrater og republikanere – man kan ikke se forskjell på måten de bruker penger på, sa Perry under et arrangement i Cedar Rapids i Iowa.

Texas-guvernøren har vært svært kritisk til Kongressen, og hevder han kan takle nasjonens økonomiske problemer fordi han har et annet perspektiv i og med at han kommer utenifra.

Også de andre kandidatene ser seg tjent med å fremheve sine erfaringer fra andre steder enn Washington.

Storfavoritt Mitt Romney trekker frem sin egen erfaring som businessmann og som guvernør for delstaten Massachusetts.

Newt Gingrich mener hans rolle som «Speaker of the House» i Representantenes hus i perioden da USA hadde balanse i budsjettet i Clinton-perioden gjør ham kvalifisert til presidentrollen.

LES OGSÅ: Bachmann tror på hjelp fra oven før nominasjonsmøtet

– Gjorde USA til et tryggere sted

Men selv om det er langt mellom fansen, er det likevel noen som savner George W. Bush og som mener historien vil vise at han gjorde en god jobb som president.

– Det er trist, men kandidatene ser på meningsmålinger som indikerer at de gjør klokt i å ikke bringe ham inn i valgkampen. Jeg mener president Bush har gjort USA til et tryggere sted og en bedre nasjon, og jeg er stolt over det, sier tidligere pressetalsmann for George W. Bush, Ari Fleischer.