FUNGERTE IKKE: Flere av satelittelefonene som blant andre Sryn kommune fikk flydd inn da telenettet ble kuttet under ekstremværet Dagmar, fungerte ikke. Stryn ordfører Sven Flo er oppgitt over beredskapen. (Foto: TV 2 / SCANPIX)
FUNGERTE IKKE: Flere av satelittelefonene som blant andre Sryn kommune fikk flydd inn da telenettet ble kuttet under ekstremværet Dagmar, fungerte ikke. Stryn ordfører Sven Flo er oppgitt over beredskapen. (Foto: TV 2 / SCANPIX)

Kriserammede bygder fikk satellittelefoner som ikke virket

Satelittelefonene skulle stå for kriseberedskapen da «Dagmar» herjet i Sogn og Fjordane. Stryn-ordføreren slakter beredskapen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da orkanen Dagmar kuttet telenettet 1. juledag fikk flere kommuner flydd inn satellittelefoner for å holde kontakten med nødetatene. Men flere av satellittelefonene viste seg å ikke fungere, melder NRK.

Kartla ikke satellittskygge

– Beredskapen er under enhver kritikk. Slik jeg vurderer det har vi ikke noen beredskap på satellittelefon, sier Stryn-ordfører Sven Flo til kanalen.

Flo var øverste leder for kriseledelsen i den orkanrammede kommunen i Nordfjord.

Flo mener at satellittelefonene kom for sent fram til flere av kommunene som trengte dem og når de først kom fram var flere av telefonene mens de som virket var ubrukelige flere steder på grunn av satellittskygge.

Stryn-ordføreren får støtte fra flere andre ordførere i fylket som har lignende eksempler.

LES OGSÅ: Stoltenberg: – Beredskapen har vært for dårlig

Ble ikke testet

Fylkesberedskapssjefen i Sogn og Fjordane, Håvard Stensvand, hevder at grunnen til at en av telefonene ikke fungerte var at den var tom for batteri. Og siden strømmen forsvant, fikk de heller ikke ladet den.

Satellittelefonen som skal ha blitt donert av private ble rett og slett ikke testet før den ble sendt av gårde.

Fylkesberedskapssjefen erkjenner at beredskapen ikke var god nok, men mener kommunene selv må sørge for beredskap.

– Vi har sagt mange ganger til kommunene at det å miste strøm og telesamband er noe de må regne med at kan skje. De må da planlegge hvordan de skal håndtere en slik situasjon, og blant de tingene kommunene bør vurdere, er nettopp å skaffe seg en satellittelefon, sier Stensvand til NRK.

LES OGSÅ: En uke uten strøm og telefon