TETT RACE: Rick Santorum (t.v.), Mitt Romney og Ron Paul (t.h.) kjemper om å bli Republikanernes presidentkandidat.  (Foto: Scanpix (TV 2 montasje))
TETT RACE: Rick Santorum (t.v.), Mitt Romney og Ron Paul (t.h.) kjemper om å bli Republikanernes presidentkandidat. (Foto: Scanpix (TV 2 montasje))

Mitt Romney utfordres i innspurten i Iowa

Tirsdag starter kampen om å bli republikanernes utfordrer til sittende president Barack Obama.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er delstaten Iowa som er først ut med sitt nominasjonsmøte. Mitt Romney leder fortsatt på meningsmålingene, men nye kandidater klatrer stadig. Rick Santorum, som lenge lå på bunn i målingene seiler nå opp som en reell utfordrer.

Ron Paul, som lenge har ligget langt fremme på målingene, ble sent mandag kveld spurt av ABC News om han ser seg selv i Det hvite hus etter høstens presidentvalg.

– Ikke egentlig, men jeg tror muligheten er der.

– Vi er på vei opp!

Kongressmedlemmet fra Texas brukte dagen før dagen på fem fullpakkede folkemøter der han talte til engasjerte unge velgere, skriver nyhetsbyrået AP.

Rick Santorum har absolutt ikke ligget på latsiden i innspurten og deltok mandag på flere møter med svært god oppslutning.

Les også: Ultra-konservative Santorum kjemper for topplassering

På kveldens siste møte i Des Moines var det så mange mennesker at den tidligere senatoren fra Pennsylvania måtte dele folkemengden og holde to taler.

– Jeg føler meg bra. Vi er på vei opp!

– I løpet av julen har vi samlet inn mer penger enn det vi har gjort på flere måneder, sa han til de frammøtte.

«Valgbarhet»

Det er ventet at utfallet av nominasjonsvalget i Iowa vil være klart ved 02-03-tiden natt til onsdag norsk tid. Neste steg på veien er primærvalget i New Hampshire 10. januar før Sør-Carolina og Florida står for tur i slutten av måneden.

Les også: Bachmann tror på hjelp fra oven før nominasjonsmøtet

Det er avgjørende for kandidatene å få en god start dersom de skal henge med etter New Hampshire, og etter valget i Florida kan det hele være avgjort.

– Stikkordet her er «valgbarhet». Det er svært mange som mener at Mitt Romney er virkelig valgbar og den eneste som har kvaliteter nok til å stå opp mot Barack Obama, sier TV 2s reporter i Iowa, Elin Sørsdahl.

Se hennes rapport til TV 2 Nyhetskanalen i videovinduet under.
584378

For Mitt Romney er utfordringen den samme som for fire år siden da han også fikk en konservativ utfordrer i Mike Huckabee som nektet ham valgseieren. Denne gangen håper han at argumentet om hans «valgbarhet» skal være trumfkortet.

– Jeg vil være sikker på at jeg stemmer på en kandidat som er en vinner. Vi har ikke råd til fire nye år med Obama, sier salgsmannen Paul Massey til nyhetsbyrået AP.