VÅPEN TIL JUL: Ved Scottsdale Cun Club i Arizona er det mulig å posere bevæpnet sammen med julenissen. USAs våpenhandlere hadde travle dager før jul, viser tall fra FBI. (Foto: Gordon Murray/Ap)
VÅPEN TIL JUL: Ved Scottsdale Cun Club i Arizona er det mulig å posere bevæpnet sammen med julenissen. USAs våpenhandlere hadde travle dager før jul, viser tall fra FBI. (Foto: Gordon Murray/Ap)

Amerikanere kjøpte rekordmange våpen til jul

Minst 500.000 våpen ble kjøpt i løpet av seks dager før julaften.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tallene tyder på at tusenvis av våpen dermed har funnet veien under amerikanske juletrær.

Sjekker kjøperne

Amerikanere som kjøper våpen, sjekkes i et register som heter National Instant Criminal Background Check System (NICS). På denne måten hindres kriminelle i å handle våpen, og man vet også omtrent hvor mange våpen som selges. Det kan selvsagt skje at en kunde kjøper flere våpen.

Ifølge FBI ble det gjennomført 1,5 millioner bakgrunnssjekker av våpenkjøpere i desember, skriver avisen The Telegraph. Nærmere en halv million av disse ble gjort i de siste seks dagene før jul.

Bare på lille julaften ble 102.222 personer sjekket. 23. desember ble dermed historiens nest travleste dagen for våpenhandel noen sinne i USA.

Rekorden ble satt i november, dagen etter høsttakkefesten.

Dave LaRue hos Legendary Guns i Phoenix, Arizona sier til The Telegraph at salget før jul var 25 prosent høyere enn året før.

Les også: Her kan du posere med nissen – tungt bevæpnet

Peker på økonomien

Det finnes flere mulige forklaringer på den store interessen for våpen i USA. Noen mener at folk frykter mer kriminalitet som følge av landets dårlige økonomi. En annen teori er at folk nå skynder seg å kjøpe våpen fordi de frykter strengere lovgivning i framtida.

The National Rifle Association, som kjemper for amerikanernes rett til å eie våpen, peker på at det blir færre politifolk i gatene og at folk handler våpen for å bruke til selvforsvar.

Våpenmotstandere mener imidlertid at det er folk som allerede eier våpen som nå hamstrer på grunn av skremselspropaganda fra NRA.

– Vår forskning tilsier at stadig færre folk eier stadig flere våpen, sier en talskvinne for Brady Campaign to Prevent Gun Violence.

Norge: Politiet sier nei til våpen