PRIMÆRVALGET I GANG: Én dag før primærvalget i hjemstaten Iowa, ligger Michele Bachman dårlig an. Mitt Romney og Ron Paul (oppe til høyre) ligger best an. (Foto: Scanpix/TV 2 montasje)
PRIMÆRVALGET I GANG: Én dag før primærvalget i hjemstaten Iowa, ligger Michele Bachman dårlig an. Mitt Romney og Ron Paul (oppe til høyre) ligger best an. (Foto: Scanpix/TV 2 montasje)

Bachmann tror på hjelp fra oven før nominasjonsmøtet

Tirsdag starter primærvalget hvor republikanerne skal avgjøre hvem som skal ta opp kampen mot Obama om presidentstolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skal man tro meningsmålingene er det kandidatene Mitt Romney eller Ron Paul som vinner nominasjonsmøtet som finner sted i den amerikanske delstaten Iowa tirsdag.

Den siste meningsmålingene fra avisen The Des Moines Register viser at Romney har en oppslutning på 24 prosent, mens Paul har en oppslutning på 22 prosent.

Tea Party-dronningen Michele Bachmann, som selv kommer fra Iowa, ligger dårlig an med syv prosent oppslutning – men hun har et ess i ermet:

– Dette handler ikke om meningsmålinger. Dette handler om virkeligheten, og jeg tror folk vil oppleve at et mirakel finner sted på tirsdag, sier hun til ABC News.

«Caucus» og «primary»

De neste månedene skal republikanerne avgjøre hvem som skal representere partiet i presidentvalget i november.

På nominasjonsmøtene og primærvalgene stemmer partiene frem delegater som skal dra til «The Republican National Convention» i august hvor delegatene skal avgjøre hvem som blir partiets presidentkandidat.

Valget av delegater foregår på to forskjellige måter. Noen stater, som Iowa, gjennomfører «caucus», nominasjonsmøter hvor politisk interesserte med partitilhørighet møter frem for å diskutere hvilken kandidat som best tjener deres interesser.

Andre stater, som New Hampshire som er neste stat ut, gjennomfører «primaries» eller primærvalg. Dette er vanlige valg der registerte velgere møter opp og avgir stemmen sin i en valgurne.

Delegatene som sendes til kongressen i august har et bundet mandat fra den staten de representerer.

LES OGSÅ: Hetser Obama for golfspill: «1584 hull siden 2009»

– Det står mellom Romney, Paul og Santorum

Første runde finner alltid sted i Iowa, og kandidatene har drevet omfattende valgkamp i delstaten den siste tiden. Som første stat ut er Iowa symbolsk viktig for alle kandidatene. Deretter følger det viktige primærvalget i New Hampshire 10. januar.

Ifølge skribent i tidsskriftet Minerva, Jan Arild Snoen, er det i realiteten tre kandidater det står mellom.

– Det er Mitt Romney som leder knapt på de siste målingene, og som også leder på landsbasis. Så er det Ron Paul som har gått opp, men deretter litt ned. Så kommer det en som heter Rick Santorum. Han er en kristen-konservativ som har drevet en veldig omfattende valgkamp i Iowa, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

FAVORITT: Mitt Romney får støtte fra tidligere president George
  H.W. Bush. Jan Arild Snoen mener også han er storfavoritt til å bli republikanernes
  presidentkandidat. (Foto: Reuters)
FAVORITT: Mitt Romney får støtte fra tidligere president George H.W. Bush. Jan Arild Snoen mener også han er storfavoritt til å bli republikanernes presidentkandidat. (Foto: Reuters)

Romney får støtte fra George H.W. Bush

Mitt Romney har av flere blitt utpekt som den heteste kandidaten til å ta opp kampen mot president Obama ved valget i 2012. Han er også favoritten til tidligere president George H.W. Bush.

– Jeg mener Romney er det beste valget. Han har stabilitet, erfaring og er prinsippfast, sa Bush til Houston Chronicle.

Også Jan Arild Snoen mener Romney er klar favoritt.

– Vinner han i Iowa er det nesten sikkert at han kommer til å ta nominasjonen. Blir han nummer to eller nummer tre kan det likevel gå bra. Han leder stort i New Hampshire som er neste stat. Hvis han får et godt resultat i de to første vil han få en valgvind som vil hjelpe ham. I tillegg er det han som har mest penger, så han kan holde ut lenge, sier Snoen.

Retorikken hardner til

De siste dagene har retorikken mellom kandidatene hardnet til. Newt Gingrich, som tidligere var «Speaker of the House» i Representantenes hus, ledet racet i Iowa for et par uker siden. Nå ligger han på fjerdeplass på meningsmålingene med en oppslutning på 12 prosent.

I et forsøk på å karre til seg støtte, har han gått til kraftig skyts mot Mitt Romney. Blant annet har han kritisert Romneys pengebruk i valgkampen.

– Mitt Romney ville kjøpt presidentjobben om han kunne, sier Gingrich ifølge nyhetsbyrået Ap.

Gingrich som på forhånd hadde lovet å føre en positiv kampanje uten negative angrep på motstanderne, har endret taktikk for å ta igjen Romneys forsprang. Han hevder han har mer på lager, og sier han vil innta en mer agressiv strategi når primærvalgkampen beveger seg videre til New Hampshire.

LES OGSÅ: Presidentkandidatene bevæpnet med bibel i stemmejakten

Se intervjuet med Jan Arild Snoen i videovinduet under:

584117

Annerledes republikaner

Ron Paul som ser ut til å bli Romneys hardeste konkurrent regnes av mange som for ekstrem, sett med republikanske øyne, til å kunne vinne mot Obama i presidentvalget.

Blant annet har han gjentatte ganger uttrykt motstand mot krigen i Irak, og han mener homofile skal kunne inngå ekteskap.

I valgkampen har motkandidatene angrepet ham først og fremst fordi han har argumentert for å unngå en konfrontasjon med Iran, skriver nyhetsbyrået Ap. I CNN-programmet «State of the Union» sa Paul at han var like bekymret som alle andre for at Iran ville skaffe seg atomvåpen, men at å true med å gå til militært angrep var å gå for langt.

– Jeg mener vi må være mer forsiktige. Om vi overreagerer og deltar i en bombeaksjon i Iran, vil vi få mye mer trøbbel. Vi gikk skjødesløst inn inn i Irak, og vi trenger ingen skjødesløs krig med Iran, sier han.

Overraskelsen

Den største overraskelsen på den siste målingen er Rick Santorum. Etter å ha vært nærmest anonym tidligere i valgkampen, har han seilt opp på tredjeplass på meningsmålingene.

Under en tale for tilhengerne sine på en kafé i Sioux City ba han dem om å sende en sjokkbølge over hele landet ved å sørge for seier i Iowa.

LES OGSÅ: Presidentkandidat med ny blemme – ville stenge ambassade som ikke finnes