SAMOA: Disse gutta feirer at de tok en snarvei inn i 2012. De hoppet over 30. desember for å skifte tidssone. (Foto: AP)
SAMOA: Disse gutta feirer at de tok en snarvei inn i 2012. De hoppet over 30. desember for å skifte tidssone. (Foto: AP)

Stor fest da Samoa reiste framover i tid til 2012

Innbyggerne på Samoa festet stort da stillehavsstaten hoppet over fredag og gikk rett fra 29. til lørdag 31. desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grunnen til at Samoa strøk fredag 30. desember 2011 fra kalenderen var for å komme på rett side av datolinjen i Stillehavet.

Les også: Nyttårshelgen starter med finvær

Er allerede i 2012

Fram til nå har Samoa som den eneste nasjonen i området vært på «gal» side av datolinjen, og således ligget nesten ett døgn bak sine viktigste handelspartnere Australia og New Zealand.

Ved å hoppe ett døgn fram i tid ble landet også ett av de første som kunne feire overgangen til 2012, mens det tidligere var ett av de siste landene til å feire nytt år.

Les også: Rekordlave strømpriser – også etter nyttår

Full fest under tidsreisen

Torsdag kveld samlet en stor menneskemengde seg foran klokketårnet i sentrum av hovedstaden Apia, og på slaget midnatt var det stor jubel da Samoa gjorde sin historiske tidsreise, som foregikk helt problemfritt.

– Dette er en betydningsfull og viktig hendelse for Samoa, sa statsminister Tuilaepa Saiele Malielegaoi i en tale.

Les også: Slik avsløres skattefinten til nyttår

Innførte venstrekjøring og sommertid

Det bor rundt 180.000 samoere på New Zealand, nesten like mange som på selve Samoa. Det bor og 15.000 samoere i Australia og flere tusen i USA.

Statsminister Malielegaoi er en kontroversiell mann på Samoa. I 2009 innførte han kjøring på venstresiden av veien og i 2010 innførte han sommertid, uten noe særlig forvarsel.

– Våkner vi i Russland?

– Siden statsministeren er i stand til å endre grunnloven fra en dag til neste, frykter vi at vi en dag våkner opp i et snørikt land i nærheten av Russland, skriver Mata'afa Keni Lesa, redaktør i Samoa Observer, en av landets aviser.

Turistnæringen, som først var veldig skeptisk til endringen, har nå kastet seg over den nye endringen med liv og lyst.

Saken fortsetter under bildet

Samoa, Tuilaepa Sailele Malielegaoi (Foto: Paul Kane/Afp)
Samoa, Tuilaepa Sailele Malielegaoi (Foto: Paul Kane/Afp)

For naboøya Amerikansk Samoa beholder sin gamle tidssone. Dermed kan du først feire nyttår på Samoa, før du reiser til Amerikansk Samoa og feirer nyttår på nytt, et døgn seinere. Det blir og arrangert turer slik at en kan feire bursdagene sine to ganger.

Les også: Sjekk denne datoen på førerkortet

Religiøse reagerer

De eneste som ikke er fornøyd med endringen er noen religiøse grupper, og da særlig Syvendedagsadventistene, som har helligdagen sin på en fredag.

De nekter å godta endringen, og har sagt at de vil holde på syvdagersuken.

– Gud vil ikke anerkjenne den menneskeskapte endringen av kalenderen, sier Noeline Cutts, en av de rundt 7000 Syvendedagsadventistene på øyen.

Hun peker på at de kristne fra nå av egentlig vil feire hviledagen sin på en lørdag som en følge av endringen. (TV 2/NTB)

Les også: Legger ned 55 skattekontor fra nyttår

SE VIDEO: Her kan du se hvordan endringen av dato rent praktisk foregikk.

583646