ny1-nyttår-samoa - Stor fest da Samoa reiste framover i tid

Innbyggerne på stillehavsøya Samoa ble blant de de første til å gå inn i det nye året. Det kunne de etter å ha strøket et døgn fra kalenderen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den store festen begynte allerede torsdag kveld lokal tid da Samoa hoppet over fredagen og gikk rett fra torsdag 29. til lørdag 31. desember, og fortsatte helt til det nye året var et faktum.

Grunnen til at Samoa strøk fredag 30. desember 2011 fra kalenderen var for å komme på rett side av datolinjen i Stillehavet.

Fram til nå har Samoa som den eneste nasjonen i området vært på «gal» side av datolinjen, og således ligget nesten ett døgn bak sine viktigste handelspartnere Australia og New Zealand.

Tidsreisen gjorde at landet også ble ett av de første som kunne feire overgangen til 2012, mens det tidligere var ett av de siste landene til å feire nytt år.

Torsdag kveld samlet en stor menneskemengde seg foran klokketårnet i sentrum av hovedstaden Apia, og på slaget midnatt var det stor jubel da Samoa gjorde sin historiske tidsreise, som foregikk helt problemfritt. (©NTB)