nyttarstalen_Jens
nyttarstalen_Jens

Stoltenberg: – Jeg oppfordrer alle til å bli gode digitale nabokjerringer

Statsministeren oppfordret til å ta til motmæle mot ekstremisme på nettet i årets nyttårstale.

FØDT 22.JULI: Thomas er et av barna som ble født i Norge 22. juli. Her med mor Kine Marsteintredet Pedersen. (Foto: TV 2)
FØDT 22.JULI: Thomas er et av barna som ble født i Norge 22. juli. Her med mor Kine Marsteintredet Pedersen. (Foto: TV 2)
Sommerens terrorangrep på regjeringskvartalet og Utøya preget naturlig nok årets nyttårstale fra statsminster Jens Stoltenberg, men Stoltenberg minnet også om at nye barn ble født denne dagen.

I talen oppfordrer han oss alle til å bli digitale nabokjerringer og ta til motmæle mot ekstremisme på nettet.

Født 22. juli

Statsministeren la også vekt på barna som kom til verden denne vanskelige dagen. Ett av barna som ble født den 22. juli i år er Thomas. Han ble født på Lillehammer.

– Thomas må leve med at bursdagen hans forbindes med sorg. Vi skal sørge for at det ikke alltid blir slik, sier Stoltenberg i nyttårstalen.

Moren til Thomas, Kine Marsteintredet Pedersen, sier at for dem er ikke dagen forbundet kun med sorg.

– Vi har jo allerede fått noen sånne, «å ja, han er født på den dagen ja», stakkars på en måte. Men om du snur det rundt så er det jo ikke sånn for oss, for oss er det jo også en fin dag, sier hun.

Les også: Kong Harald: – 22. juli river og sliter fortsatt i oss alle

Folkelig engasjement

Ikke unaturlig var nyttårstalen preget av terrorhandlingene.

– 22. juli ble mange rammet. Fedre, mødre, søsken og besteforeldre måtte gå den tunge veien til graven. Det var så hjerteskjærende, sier han i talen.

Stoltenberg tok til orde for et folkelig engasjement, ikke minst på nettet og over landegrensen. Han trakk frem verdensborger nummer syv milliarder, Danica som ble født i Manila den 31. oktober.

– En dag blir kanskje Thomas og Danica venner på fremtidens facebook. Thomas lærer om Manila, og Danica får se bilder av noe hun aldri har sett før, hoppbakkene på Lillehammer.

Stoltenberg påpeker at dette er internett på sitt beste, men trekker også frem det negative.

– Internett på sitt verste er når totalitære forførere får snakke umotsagt i mørke kroker på nettet, sier Stoltenberg.

Her kan du lese hele statsministerens nyttårstale (ekstern lenke)

– Vi skal ta igjen

Statsministeren fornyet også et velkjent sitat fra Gro Harlem Brundtland; «Det er ikke bare små barn som trenger aktive nabokjærringer, vi trenger dem alle sammen».

– Jeg oppfordrer oss alle til å bli gode digitale nabokjerringer. Ikke for å sensurere eller kvele debattene, men vi skal ta igjen, vi skal svare.

Moren til Thomas mener Stoltenberg har rett i det at internett ikke bare er positivt, men trekker frem at det er positivt at mennesker fra hver sin side av verden kan treffes.

– Hun som er født i Manila er hjertelig velkommen for å se på hoppbakkene hvis hun vil det, sier Marsteintredet Pedersen.