ungarn free press (Foto: Scanpix)
ungarn free press (Foto: Scanpix)

– Ungarn tar et stort skritt bort fra demokratiet

– Fra 1. januar er det tvilsomt at Ungarn kan regnes som et demokrati av europeisk type, mener ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1. januar 2012 trer den nye grunnloven i Ungarn i kraft. Ved hjelp av flere kontroversielle endringer strammer regjeringspartiet Fidesz og statsminister Victor Orban grepet om makten i landet.

Både USAs utenriksminister Hillary Clinton, og EU-kommisjonens leder Jose Manuel Barroso har den siste tiden kommet med flere kritiske utspill mot lovendringene som mange mener er et steg vekk fra demokratiet.

Mindre pressefrihet og endring av valglover

Endringene i grunnloven innebærer både en innskrenkning av pressefriheten og domstolenes og sentralbankens uavhengighet. Reformen av sentralbanken ble vedtatt i parlamentet fredag. Kritikerne mener reformen øker nasjonalforsamlingens makt over rentesatsene.

Tidligere i desember stanset Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU-kommisjonen forhandlingene om en eventuell støttepakke i påvente av lovendringen.

Men dette er ikke de eneste endringene som skaper bekymring. Endringer i medieloven, endringer av valglover og økende aggressiv retorikk mot landets minoriteter fører til at flere velger å rope varsku om utviklingen i EU-landet Ungarn.

BEKLAGER: Demonstrantene er flaue over statsministerens udemokratiske
  endringer. (Foto: Ap)
BEKLAGER: Demonstrantene er flaue over statsministerens udemokratiske endringer. (Foto: Ap)

Får ikke penger av IMF

Ungarn har bedt om økonomisk hjelp på mellom 15 og 20 milliarder euro. Men IMF nekter å låne landet de sårt tiltrengte pengene. Dette fordi de mener lovforslaget vil undergrave sentralbankens uavhengighet.

Men regjeringspartiet Fidesz, som har to tredjedeler av stemmene i parlamentet, valgte å ikke ta hensyn til kritikken verken fra EU, USA eller IMF, og fikk gjennom endringene i årets siste parlamentssamling.

– Det er ingen i verden som kan kan fortelle folkevalgte i Ungarn hvilke lover som skal vedtas og ikke, sier statsminister Viktor Orbán fredag.

ungarn
ungarn
Grunnet de planlagte endringene ble Ungarns gjeld nedgradert til «søppelstatus» av kredittvurderingsbyråene Standard & Poor´s og Moody´s.

Den nye loven innebærer at sentralbanken blir styrt av et politisk oppnevnt råd som sitter lengre enn valgperioden, og krever et to-tredjedels flertall i nasjonalforsamlingen for å bli fjernet.

Omstridte lovendringer

Flere endringer trer i kraft 1. januar 2012. Blant annet innebærer den nye grunnloven en reform av valgsystemet og valgloven, nye medie- og kringkastingsbestemmelser og en overhaling av systemet for utnevnelse av dommere.

USAs utenriksminister Hillary Clinton har ved flere anledninger tatt til orde mot endringene statsminister Viktor Orban og partiet Fidesz hamrer gjennom, sist i et brev sendt til Ungarns regjering like før jul.

Professor ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, sier medieloven er den som er mest bekymringsfull. I tillegg mener han det er skremmende at regjeringspartiet beveger seg i en mer nasjonalistisk retning.

VIL HA MAKT: Statsminister Viktor Orban og partiet Fidesz hamrer
  gjennom endringer som bekrymrer en hel verden. (Foto: Scanpix)
VIL HA MAKT: Statsminister Viktor Orban og partiet Fidesz hamrer gjennom endringer som bekrymrer en hel verden. (Foto: Scanpix)

– Fidesz var i utgangspunktet et liberalistisk parti, men har gått over til å bli et hypernasjonalistisk parti. I Ungarns første demokratiske valg var nasjonalistene motstandere av Fidesz.. Nå har du disse uniformerte ungdommene som går i gatene, som gir assosiasjoner til mellomkrigstiden, sier Aarebrot til tv2.no.

– Tar farvel med demokratiet

De omstridte medielovene innebærer at regjeringen håndplukker medlemmer til et nytt medieråd.

Rådet skal også vurdere om mediene respekterer en lov om balanse i dekningen. Sanksjonene de tar i bruk er bøter så høye at mediebedriftene ikke har mulighet til å betale, og dermed må legge ned driften.

PROTESTERER: En ung mann demonstrerer mot regjeringens tiltak
  som fjerner Ungarn fra demokratiet. (Foto: Scanpix)
PROTESTERER: En ung mann demonstrerer mot regjeringens tiltak som fjerner Ungarn fra demokratiet. (Foto: Scanpix)
Lederen for rådet oppnevnes av statsministeren for en niårsperiode, fem år lenger enn valgperioden. Dermed blir det vanskelig for kommende regjeringer å fjerne dem fra posisjonene.

– Det man frykter er jo at man skal få autoritere tendenser, at demokratisk valgte ledere blir mer autoritære. Dette er de nye medielovene et eksempel på.e I forhold til demokratiutvikling er det bekymringsfullt, sier Aarebrot

Jan-Werner Mueller ved Princeton University skriver i et innlegg på nettsiden opendemocracy.net at Orbans regjering systematisk har undergravet rettsstaten og demontert demokratiske institusjoner siden de fikk regjeringsmakt.

«Når ungarerne søndag våkner til det nye året, skyldes hodepinen noe langt farligere enn dårlig champagne kvelden før. Fra 1. januar er det tvilsomt om Ungarn lenger kan regnes som et demokrati av europeisk type. EU og Nato har fått et autoritært medlem», skriver den Brussel-baserte kommentatoren i Stavanger Aftenblad, Sven Egil Omdal