KLOKT AV STATSMINISTEREN: Ekspert på ytringsfrihet Anine Kierulf mener det var klokt av Stoltenberg å avklare hva han mener med ytringsansvar  (Foto: TV 2)
KLOKT AV STATSMINISTEREN: Ekspert på ytringsfrihet Anine Kierulf mener det var klokt av Stoltenberg å avklare hva han mener med ytringsansvar (Foto: TV 2)

Ekspert om nyttårstalen : – Klokt av Stoltenberg å avklare ytringsansvar

Statsministeren roses for å oppfordre oss til å bli digitale nabokjerringer, men må ikke tro det er tilstrekkelig for å komme mørke og ekstreme krefter til livs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Å ta til motmæle mot ekstremisme er å ta ansvar for fremtiden. Jeg oppfordrer alle til å bli gode digitale nabokjerringer, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin nyttårstale.

Klokt av statsministeren

Ekspert på ytringsfrihet Anine Kierulf mener det var klokt av Stoltenberg å avklare hva han mener med ytringsansvar – et omstridt begrep etter 22. juli.

Ekspert på ytringsfrihet Anine Kierulf. (Foto: TV 2 )
Ekspert på ytringsfrihet Anine Kierulf. (Foto: TV 2 )

– Den delen av nabokjerringer som ikke er sladrekjerringer og bidrar til åpenhet og samhold er utelukkende positivt, sier Kierulf.

Les også: Kong Harald: – 22. juli river og sliter fortsatt i oss alle

Statsministeren sier i nyttårstalen at det å vise ytringsansvar er å si «nei, du tar feil».

Uklarheter knyttet til ytringsansvar

Kierulf påpeker at det har vært uklarheter knyttet til ytringsansvar.

– Det har vært litt uklart om ytringsansvar relaterer seg til et ansvar for ikke å si stygge ting selv. Men i den formen statsministeren brukte det – nemlig at vi har et ansvar for å ta til motmæle mot det vi er uenige mot – så synes jeg dette kom fint frem.

– Er det litt naivt av statsministeren å be oss om å ta et oppgjør med disse kreftene på nettet?

– Nei, det er ikke naivt å be oss ta et oppgjør med det, men det er naivt om man tror at dette er tilstrekkelig for å komme denne type ytringer og mørkt grums til livs, sier Kierulf.

Les mer: Stoltenberg: – Jeg oppfordrer alle til å bli gode digitale nabokjerringer