LEVER PÅ GATEN: Tusenvis av hjemvendte krigsveteraner lever som hjemløse i Storbritannia. (Foto: COLOURBOX (illustrasjonsbilde))
LEVER PÅ GATEN: Tusenvis av hjemvendte krigsveteraner lever som hjemløse i Storbritannia. (Foto: COLOURBOX (illustrasjonsbilde))

Tusenvis av krigsveteraner er hjemløse

De tjenestegjorde i krigen for Storbritannia, men da de kom hjem igjen ventet en tilværelse som hjemløs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den britiske avisen The Sun skriver fredag om veteranene som har gjort militærtjeneste i Irak, Afghanistan og Nord-Irland. Tusenvis av dem, inkludert soldater som nettopp er kommet tilbake fra Afghanistan, lever på gaten eller i hospitser.

Avsløringen kommer etter at avisen har avdekket at 8000 forsvarsboliger står tomme og ubrukt, til en årlig kostnad på 54 millioner pund – over 500 millioner kroner.

Selvmedisinering med alkohol

Blant veteranene avisen har snakket med er Mark. Han var soldat i 20 år, og var i Nord-Irland, Irak og Afghanistan. I 2010 ble han dimittert fra forsvaret etter å ha blitt truffet av fem skudd fra Taliban-soldater.

Da han kom hjem igjen til Storbritannia trengte han behandling for posttraumatiske lidelser. Men ventelisten var lang, og han døyvet ventetiden med å selvmedisinere seg med alkohol. Han mistet kontrollen og mistet boligen sin. Nå bor han på hospits, hvor tyver for lenge siden har stjålet medaljene han fikk i militæret.

– Jeg ble sendt hjem på medisinsk grunnlag, og min verden kollapset. Jeg skammer meg over å erkjenne at jeg tydde til alkoholen, sier 37-åringen til The Sun.

Les også: Krigsveteranen Paul: – Jeg prøvde å ta livet av meg

Bygger eget soldathus

Avisen skriver videre at landet huser en «hel hær av hjemløse eks-soldater».

Tidligere major Ken Hames fra spesialstyrken SAS driver en spesiell veldedighetsorganisasjon. Han hanker inn veteraner og hjelper dem igjennom bygningsutdannelse. Under utdannelsen bygger de en boligblokk, hvor hjemløse krigsveteraner seinere skal få leie bolig.

Han sier til avisen at antallet hjemløse veteraner er sjokkerende.

– I løpet av en helg i Bristol plukket jeg opp 90 eks-soldater som levde på gaten. Én av dem var så syk at han døde, sier Hames til The Sun.

– På landsbygda er det verst. I Devon og Cornwall fant jeg et helt lite samfunn av tidligere soldater. De levde i skogen, og brukte sine overlevelseskunnskaper, sier han.

Les også: Har ikke oversikt over Afghanistan-soldater

Hindret av stoltheten

Han sier det er en skam å se tidligere soldater ende opp på gata.

– Å se tilstanden til enkelte av dem er veldig sterkt. En av dem ble truffet av fem talibankuler for litt over ett år siden, og nå er han hjemløs. Disse trenger omskolering og omkopling. Det er svært vanskelig, sier Hames.

Kjenner du lignende forhold i Norge? Tips oss!

SAS-majoren sier veien til total nød er kort for en hjemvendt soldat.

– Vi ser at ekssoldatenes nedstigning til kaos er svært rask. De mister friheten, kameratene og familien – dette skaper enda mer kaos. Stoltheten deres hindrer dem fra å oppsøke sine regiment. Mye av arbeidet dreier seg om å bygge opp selvrespekten deres, sier Hames.

Den britiske regjeringen har fått krass kritikk for å neglisjere hjemvendte krigsveteraner. Statsminister David Cameron har sagt at regjeringen skal sette inn tiltak på å ivareta veteranene som sliter etter krigstjenesten.

Les også: Bedre kompensasjon for krigsveteraner