FOR DÅRLIG: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at kraft  og teleberedskapen i Norge er for dårlig. Fortsatt er det strømløst flere steder i Norge, og 10.000 er uten fasttelefon. (Foto: SCANPIX)
FOR DÅRLIG: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at kraft og teleberedskapen i Norge er for dårlig. Fortsatt er det strømløst flere steder i Norge, og 10.000 er uten fasttelefon. (Foto: SCANPIX)

Stoltenberg: – Beredskapen har vært for dårlig

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at kraft- og teleberedskapen i Norge er for dårlig. Fortsatt er det strømløst flere steder i Norge, og 10.000 er uten fasttelefon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Faremo besøkte onsdag områder på Sunnmøre som er blitt rammet av orkanen. Stoltenberg fikk en orientering om situasjonen for dem som er rammet av uværet på Vestlandet, og om arbeidet med å reparere skadene.

Etter møtet uttalte Stoltenberg at beredskapen for å ivareta strømforsyning og et fungerende telenett må styrkes.

Takket reparatører

– Vi styrker beredskapen fordi den har vært for dårlig. Derfor styrker vi kraftnettet. Vi har dessuten bedt om to rapporter når det gjelder telenettet, fordi vi ser behov for skjerping også der, sa han.

Les også: Uvær helt til fredag

Stoltenberg rettet en takk til alle som har bidratt til å reparere og begrense skadene etter uværet i julen.

– Jeg vil berømme alle som har stått på de siste dagene for å begrense og reparere skadene etter stormen på Vestlandet. Det gjør sterkt inntrykk at så mange er rammet av de sterke naturkreftene, sier Stoltenberg i en pressemelding.

Besøk over nyttår

Statsministeren tar sikte på å reise til de uværsrammede områdene på Vestlandet rett over nyttår. Der vil han drøfte arbeidet med å bedre beredskapen med berørte etater og lokale myndigheter.

– Ifølge FNs klimapanel vil klimaendringene føre til hyppigere og mer intenst ekstremvær. Vi må derfor være forberedt på at ekstremværet blir kraftigere og inntrer oftere, sier statsministeren.

Fortsatt strømløst flere steder

Ifølge Stryn energi er rundt 300 kunder uten strøm i flere områder, og alt tilgjengelig mannskap er i arbeid.

Les også: Berit (66) satt i kjelleren mens huset ble slått til pinneved

– Nå er det først og fremst spredte bygder som er strømløse. Hovedtyngden er i Stryn, men også husstander på Sunnmøre og enkelte på Østlandet er uten elektrisitet, sier kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilson i Statnett til NTB.

BERØMMES: SStoltenberg rettet en takk til alle som har bidratt til å reparere og begrense skadene etter uværet i julen. Her repareres høyspentlinjen over Sognefjorden. (Foto: SCANPIX)
BERØMMES: SStoltenberg rettet en takk til alle som har bidratt til å reparere og begrense skadene etter uværet i julen. Her repareres høyspentlinjen over Sognefjorden. (Foto: SCANPIX)

Setter inn aggregater

De strømløse bli stadig færre, og ifølge Nilson vil mange få strømmen tilbake i løpet av torsdagen.

Energiselskapet Tussa på Sunnmøre har satt inn aggregater der det vil ta lengre tid å få reparert strømnettet.

Uten telefon

10.000 er fortsatt uten fasttelefon, og mange er dessuten uten mobildekning.

Les også: Klimaeksperter etterlyser statlig dugnad mot ekstremvær

Til sammen er 92 av Telenors basestasjoner nede, mens 70 av TeliaSoneras ikke fungerer. Post- og teletilsynet (PT) melder at tilstanden bedrer seg etter hvert som strømmen kommer tilbake.

Siden onsdag er antall abonnenter uten fasttelefon halvert, og det samme gjelder internettkunder. 3.600 er nå uten bredbåndforbindelse, og mange av disse må trolig smøre seg med tålmodighet.

Ifølge PT er det en omfattende jobb å finne og reparere feilene, blant annet på grunn av stengte veier.

(©NTB)