sverige-vilks-F - Mistenkte i Vilks-saken i Sverige løslatt

Tingretten i Göteborg vedtok onsdag å løslate de tre mennene som er mistenkt for å planlegge å drepe Muhammed-tegneren Lars Vilks.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre mennene er imidlertid ikke frikjent; den endelige dommen i saken faller først 20. januar.

– Min klient er svært lettet. Vi ser beslutningen om å oppheve varetektsfengslingen som et tegn på at retten anser mennene for å være uskyldige. Jeg har hele tiden hevdet at bevisene er svake, sa Urban Gilborne, en av forsvarsadvokatene, etter rettsmøtet onsdag.

De tre mennene anklages for å ha drevet rekognosering ved en bygning som den svenske kunstneren skulle besøke i forbindelse med et internasjonalt kunstarrangement i september i år. Da de tre ble pågrepet, mente politiet de hadde planlagt en terroraksjon. Mistanken ble imidlertid raskt endret til drapsplaner.

Ifølge aktor Agnetha Hilding Qvarnström forutsetter en terrortiltale at den planlagte forbrytelsen ville ha skadd den svenske staten. Det har etterforskerne ikke klart å bevise.

Samtidig har Qvarnström bekreftet at hun tror motivet har sammenheng med Vilks' omstridte tegninger av profeten Muhammed. (©NTB)