ny1-no-film-int-festivaler-F - Norsk trolljakt vist på 45 internasjonale festivaler

Publikumsvinneren «Trolljegeren» med Otto Jespersen i hovedrollen ble vist på hele 45 internasjonale filmfestivaler i 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Filmen, som handler om en gruppe studenter som får bli med en trolljeger på hårreisende, trolske eventyr i den norske fjellheimen, topper dermed lista over hvilke norske filmer som ble vist oftest på internasjonale filmfestivaler i året som gikk.

«Kongen av Bastøy» ble vist på 36 festivaler og ble kåret til beste film på to av dem, i tillegg til å innkassere tre publikumspriser. «Keeper'n til Liverpool» ble vist på 32 festivaler og stakk av med hele 13 internasjonale filmpriser. «Sykt lykkelig» følger tett etter, med 31 deltakelser i løpet av 2011. Anne Sewitskys film stakk av med prisen for beste film på Robert Redfords Sundance-festival i Park City.

«Oslo, 31. august» var Joachim Triers andre spillefilm. Etter verdenspremieren i Un Certain Regard-programmet ved filmfestivalen i Cannes er den blitt vist på 20 internasjonale filmfestivaler, blant dem Toronto og vunnet fire priser.

– 2011 er det året norsk film gjorde et stort byks ut i verden. Regissører som Anne Sewitsky, Joachim Trier og Jens Lien er anerkjent som noen av de mest interessante nordiske regissørene for tiden, og stadig flere kritikere og festivaler omtaler film fra Norge som den mest spennende i Nord-Europa. Det er et sterkt grunnlag for å ta det siste steget helt opp også internasjonalt, sier direktør Nina Refseth ved Norsk filminstitutt. (©NTB)