Vet du hva du skal servere på nyttårsaften? (Foto: Illustrasjonsfoto)
Vet du hva du skal servere på nyttårsaften? (Foto: Illustrasjonsfoto)

Hva skal jeg servere på nyttårsaften?

Her er en enkel tre-retters meny fra Wenche Andersen

Enkel nyttårsmeny fra God morgen Norges Wenche Andersen.

Godt nytt år alle sammen!

<b>En litt avansert femretter til nyttårsmiddagen. Her finner du oppskrift på en mer avansert meny fra Wenche</b> !

Disse vinene passer perfekt til nyttårsmiddagen

Forrett

kamskjell (Foto: Illustrasjonsfoto)
kamskjell (Foto: Illustrasjonsfoto)

Ristede kamskjell med aspargesbønner og appelsinsaus

8 rensede kamskjell

1 ss smør til steking

100 g aspargesbønner

1 ss finhakket sjalottløk

1 ss smør

2 dl frisk presset appelsinjuice

1 ts grov Dijon-sennep

1 ss smør

Krydre kamskjellene med salt og pepper og stek i smør i panne 1 ½ min på hver side. Sett til side og varm i stekeovn ved 180 oC i 2 min, rett før servering.

Del aspargesbønner på langs og kok i 2 min i fosskokende lettsaltet vann. Avkjøl straks i iskaldt vann. La vannet renne godt av. Surr finhakket sjalottløk i smør, tilsett bønnene rett før servering og fres i 2–3 min. Smak til med salt og pepper.

Kok inn appelsinjuice til 1/3, pisk inn sennep og 2 ss kaldt smør. Smak til med salt og pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er pisket inn.

Anrett aspargesbønner midt på tallerken, legg kamskjellene over, drypp sausen rundt og pynt med en kvast frisk kjørvel, dill eller persille.

Les også: Dette blir mattrendende i 2012: Lavkarbo er ut

Hovedrett

reinsdyr (Foto: Illustrasjonsfoto)
reinsdyr (Foto: Illustrasjonsfoto)

Langtidsstekt reinsdyrbiff med sopp og soyasaus

(Reinsdyr kan byttes ut med hjort, rådyr eller kalv)

Ca 800 g reinsdyr ytrefilet

Salt, pepper

Smør

Frisk timian

Temperer kjøttet et par timer før steking. Krydre med salt og pepper. Brun kjøttet raskt i varm panne, i olje. Legg over i et ildfast fat, legg over noen kvister frisk timian og stek i forvarmet stekeovn ved 80 oC. Bruk et steketermometer og stek til kjernetemperatur på 55 oC. Ta ut. Dette kan gjøres i god tid før middag.

Varm kjøttet i stekeovn ved 200 oC ca. 10 min, rett før servering.

Skjær i tynne skiver rett før servering.

Server med for eksempel ovnsbakte poteter og rotgrønnsaker.

Skrell og del poteter og gulrøtter, persillerot/sellerirot og løk i båter, vend inn olivenolje, salt, pepper og urtekrydder.

Stek i varm stekeovn ved 225 oC i 45–50 min.

Les også: Ernæringsfysiolog advarer mot diettvingling: – Folk vet ikke lenger hva som er sunt og usunt

Soppsaus:

(uten kraft)

200 g sopp

1 ss smør

2 sjalottløk

1 fedd hvitløk

2 ss Kikkoman soyasaus

3 dl kremfløte

1 ss finhakket persille

Skjær soppen i båter og fres gyllenbrun i smør sammen med finhakket sjalottløk og hvitløk. Tilsett soyasaus og spe med fløte. Kok opp og la sausen trekke ved svak varme i 5–6 min, til den begynner å tykne. Smak til med pepper og ev litt salt. Tilsett finhakket persille rett før servering.

Les også: Slik lager du sushi selv

Créme Brûllée

creme (Foto: Illustrasjonsfoto)
creme (Foto: Illustrasjonsfoto)

Lages dagen i forveien

5 dl fløte

100 g sukker

4 eggeplommer

1 egg

Demerara sukker til karamellisering

Kok opp fløte, sukker og vaniljestang splittet på langs.

Pisk lett sammen eggeplommer og egg i en bolle og hell den varme fløten i bollen under omrøring.

Fordel blandingen i porsjonsskåler (som tåler varme) eller kaffekopper. Stek i vannbad ved 100 oC ca. 1 time. Dytt forsiktig på skålen/koppen for å se om den er ferdig, når den så vidt bølger seg i midten er den klar. Men den skal ikke være rennende. Ta ut av ovnen og avkjøl godt., gjerne i kjøleskap til nest dag.

Før servering dryss på demerara sukker og karamelliser sukkeret med en skibrenner. Formene kan også settes under grillen til sukkeret smelter. Pass godt på.