BAKKEFYRVERKERI: Slike batteri som står på bakken kan være like farlige som de gamle pinnerakettene som nå er forbudt. (Foto: TV 2)
BAKKEFYRVERKERI: Slike batteri som står på bakken kan være like farlige som de gamle pinnerakettene som nå er forbudt. (Foto: TV 2)

Slik lykkes du med nyttårsforsettene

Er du klar for forandringer i 2012? Her er oppskriften på hvordan du når målene dine!

Bli medlem i Sporty og få treningsprogram og vektdagbok

Røykeslutt, vektnedgang og et sunnere kosthold. De vanligste nyttårsforsettene er knyttet opp mot helse og kropp. Mange av oss har erfart at disse ofte er forgjeves - vi har sprukket bare etter noen få uker.

Det mest suksessrike nyttårsforsettet skapes ikke i champagnerus

Hva skal til for å lykkes? Siri Marte Hollekim, TV 2 Sportys ekspert på trening og ernæring, mener at nyttår er et ypperlig tidspunkt for å forplikte seg.

LES OGSÅ: Her er de hotteste treningstrendene i 2012

– Men jeg tror ikke det mest suksessrike nyttårsforsettet skapes i champagnerus ved midnatt. Jeg tror det er viktig å overveie nyttårsforsettet, sier Siri Marte Hollekim.

Siri Marte Hollekim, ekspert innen trening og kosthold, TV 2 Sporty (Foto: Nina Kausland/)
Siri Marte Hollekim, ekspert innen trening og kosthold, TV 2 Sporty (Foto: Nina Kausland/)

LES OGSÅ: Dette sportsutstyret vil slå an i 2012

Strategi
Enten det er kosthold eller trening man ønsker å rette fokus på, anbefaler Hollekim følgende nyttårsstrategi:

1. Finn en målsetting som er realistisk.

2. Sett delmål.

3. Bestem deg for å være fornøyd med å greie det realistiske - la alt annet være bonus!

4. Forlikt deg til en som vil følge deg opp på et vis. Lag for eksempel en facebookgruppe! Kanskje kan du få med deg flere.

5. Begynn 2. januar- og kos deg med de små endringene - fordi du vil og fordi du får det til siden det er realistiske og overkommelige endringer du har skapt.

LES OGSÅ: Derfor blir du lykkelig av trening

FOR ALLE ALDRE:  Siri Marte Hollekim anbefaler at voksne, uansett alder, følger Helsedirektoratets anbefaling om 30 minutters moderat trening for dagen (illustrasjonsfoto). (Foto: Nina Kausland/TV 2/)
FOR ALLE ALDRE: Siri Marte Hollekim anbefaler at voksne, uansett alder, følger Helsedirektoratets anbefaling om 30 minutters moderat trening for dagen (illustrasjonsfoto). (Foto: Nina Kausland/TV 2/)

Riktig målsetting
– Målsetting er viktig og det må være noe å strekke seg etter. Samtidig må den ikke være så hårete at det blir uoppnåelig. Kanskje ønsker du også å ha noen delmål, for eksempel et delmål per måned det neste året, hvor hovedmålet ligger ett år frem i tid, råder Hollekim.

LES OGSÅ: Fem enkle råd som får deg i form

Hun mener at du bør tenke gjennom hva som er det optimale for deg.

– Det kan for eksempel være å trene i én time fire dager per uke. Spør så deg selv om det er gjennomførbart. Hvis du mener det er det, sett av tider hvor du skal gjennomføre disse treningene og begynn.

Dersom det ikke er sikkert at du klarer fire dager i uken, råder hun deg til å senke ambisjonene.

LES OGSÅ: Treningsprogrammet som får deg opp av sofaen

– Hvis du mener at to økter er realistisk og gjennomførbart, velg heller dette og bestem deg for å være fornøyd med det. Det samme gjelder kosthold. Hiver du deg på en helt ugjennomførbar diett eller et kosthold hvor hverdagen ikke er tatt høyde for, så vil sjansen for å mislykkes være mye større, sier hun.

– Velg heller de små nyttårsforsettene enn de store!

LES OGSÅ: Sjekk hvorfor du bør belønne deg selv underveis

Løping (Foto: Craft/)
Løping (Foto: Craft/)

LES OGSÅ: Vennetrening får deg opp av sofaen

Forpliktelse
Hollekim mener det er alfa og omega at man finner en man kan forplikte seg overfor.

– Finn en du vet pusher deg og som du kan «rapportere» til. Eventuelt kan du få med deg en eller flere person til på nyttårsforsettet ditt. Å være intitiativtager er også forpliktende, og kanskje har du enda større forutsetninger for å nå dine mål hvis du er det, sier Sportys ekspert.

– Neste nyttår, kan du ta et lite steg til. Du har god tid og det tar tid å skape endringer som varer.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!