ny1-terror-pst-instruks-F - PST har brukt intern instruks uten lovhjemmel

Helt siden 2005 har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hatt en intern instruks som åpner for å registrere personer som ikke er mistenkt for kriminelle forhold. Dette har ikke vært hjemlet i lovverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først i juli neste år venter regjeringen at den formelle lovhjemmelen for registreringsordningen er på plass når den nye politiregisterloven ventelig trer i kraft, skriver Bergens Tidende.

Opplysningene kommer fram i justisminister Grete Faremos svar til Stortingets 22. juli-komité der hun gir PST ryggdekning for å ha innført ordningen minst syv år før loven trer i kraft.

PST har helt siden 2005 hatt etablerte rutiner for slike registreringer, nedfelt i det Faremo kaller et «internt rutineskriv». PST kan registrere personopplysninger i fire måneder, selv om de ikke er relevante eller kvalifiserer til ordinære saksregistreringer, skriver avisen.

Etter terrorangrepet 22. juli uttalte PST-sjef Janne Kristiansen en rekke ganger at de ikke hadde lov til å registrere Anders Behring Breivik på grunnlag av opplysningene PST fikk oversendt fra Toll- og avgiftsdirektoratet i 2010. Senere sa hun at hun hadde ment at de ikke hadde anledning til å foreta en full registrering av ham.

Men nå viser det seg altså at PST har hatt en intern instruks helt tilbake fra 2005 som gjorde en slik registering mulig. (©NTB)