UTEN STRØM: Store deler av Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er uten strøm. Her har en strømstolpe veltet i Ålesund.  (Foto: Arne Rovick / TV 2)
UTEN STRØM: Store deler av Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er uten strøm. Her har en strømstolpe veltet i Ålesund. (Foto: Arne Rovick / TV 2)

29 personer evakuert i Hardanger

Store deler av Hardanger isolert etter uværet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På østsiden av Sørfjorden er 13 personer evakuert etter ras i området ved Skjelvik. Vegen er helt stengt der. På vestsiden av Sørfjorden er 16 personer evakuert ved området Rogdo. Der har det gått ras ved ikke mindre enn tre plasser, Måge, Rogdo og Kvestad.

Helt isolert

Blant annet er to vogntogsjåfører isolert i en tunnel, melder Hordaland politidistrikt.

I tillegg til at veien er skylt vekk har elven gått over sine bredder. Noe som gjør at de to gårdene Skjelvik og Skjeldås er helt isolerte.

Det kan bli aktuelt med gravemaskin for å få dem evakuert.

– Akkurat nå holder vi redningsaksjonen litt på vent. Det er nå mindre nedbør, så det er ingen fare for husene lengre, sier operasjonsleder Walter Fosse i Hordaland politidistrikt.

De resterende seks personene blir mest sannsynlig værender på gårdene sine til i morgen, opplyser Fosse.

Se alle bildene fra ødeleggelsene etter stormen «Dagmar» her!

Går mot strømløs natt for 14.000 hjem

Tidligere 2. juledag var rundt 100.000 uten strøm, nå er omkring 14.000 abonnenter fortsatt uten elektrisitet.

– Det er fortsatt mange som ikke har fått tilbake strømmen. Det gjelder 25.000 abonnenter ifølge de opplysningene vi har, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Gunnar G. Løvås i Statnett til TV 2.

Jobbes på spreng for å ordne feilene

Det er flest kunder i Kongsvinger i Hedmark og i Stryn i Sogn og Fjordane som mandag kveld er uten strøm.

– Nå jobbes det først og fremst regionalt i de lokale nettselskapene med full aktivitet for å gjenopprette forsyningen.

– I den grad det er mulig å jobbe nå om kvelden og utover natta, sier Løvås som opplyser om at det vil jobbes enda mer i morgen for å gi kundene strømmen tilbake.

LES OGSÅ: Rundt 100.000 uten strøm etter uværet

Hektisk natt for nødetatene

Over hele distriktet er veiene stengt, og blant annet de over 950 innbyggerene i Eidfjord er nå isolert etter at riksvei 7 er stengt ved Erdal og Tveito på grunn av ras. I tillegg er Hardangervidda stengt på grunn av uvær.

Nødetatene har hatt en hektisk natt. Sunnmøre politidistrikt fikk rundt 150 henvendelser i løpet av søndag kveld og natt til mandag angående «Dagmar»

– Henvendelsene gjaldt naturskader og stengte veier på grunn av trær som hadde falt over veibaner og kraftledninger. Vi fikk også flere meldinger om løse gjenstander som ble tatt av vinden. Folk ble anmodet om å holde seg innendørs, sier operasjonsleder Ivar Inge Klefstad ved Sunnmøre politidistrikt.

– Det har vært usedvanlig hektisk for hele fylket. 110-sentralen har hatt ekstrabemanning søndag kveld. Jeg tror en god del har måttet vente litt for å få svar, sier brigadeleder i Ålesund brannvesen, Øyvind Seth, til TV 2.

LES OGSÅ: 150 henvendelser til politiet om «Dagmar» på Sunnmøre

42 meter per sekund

«Dagmar» er uoffisielt en av de fem kraftigste orkanene de siste 30 årene, og det er dermed enorme naturkrefter som har vært i sving.

Ved Kråkenes fyr er det målt en middelvind på 42 meter per sekund. Grensen for orkan går ved 32 meter per sekund.

Les også: – Strømmen er gått, takstein og bjørk flyr gjennom luften