Kronprins Haakon (Foto: Stefan Lindblom, © TS)
Kronprins Haakon (Foto: Stefan Lindblom, © TS)

Kronprins Haakon lar seg inspirere av Desmond Tutu

Ser opp til fredsprisvinneren.

Kronprins Haakon jobber aktivt for å gjøre verden til et bedre sted. Blant annet er Kronprinsen involvert i organisasjonen Global Dignity og han er også goodwillambassadør for UNDP, FNs utviklingsprogram. De voldsomme ulikhetene i verden er en problematikk som opptar Haakon.

Les også:Avslørte Frederik og Marys private gjemmested i Australia

– Jeg har en lapp på pulten min. Der står det som jeg er FOR: Jeg er FOR å gjøre slutt på ekstrem fattigdom, sier han i et intervju med VG.

Desmond Tutu

Kronprinsen lar seg inspirere av biskop Desmond Tutu, som fikk fredsprisen i 1984 etter sin utrettelige innsats for et mer rettferdig samfunn i Sør-Afrika.

– Desmond Tutu sier at dersom vi ser på andre mennesker som våre søstre og brødre, ville vi ikke hatt krig og sult. For vi ville ikke ha sluppet bomber på vår bror, og vi ville ikke latt vår søster sulte, det er der linken ligger, sier Kronprinsen.

Nepal

Da VG treffer 38-åringen er han i Nepal i kraft avsitt virke som Goodwillambassadør for UNDP: Her fikk han blant annet møte mennesker som har fått hjelp til å ta utdanning eller starte sin egen forretningsvirksomhet.

Les også:– Mette-Marit og Haakon gir nytt håp for monarkiet

– For å løse fattigdomsproblemet må vi ha en bred tilnærming, men å hjelpe mennesker til å skape sin egen forretning er et av tiltakene som virker, slår han fast.

Håp for monarkiet

2011 har vært et travelt år for Haakon og Mette-Marit. Det største offisielle besøket de gjorde i år var i Ghana, og straks etterpå dro kronprinsessen på en Aids-konferanse i Mali. Aidsproblematikken er som kjent en av Kronprinsessens hjertesaker.

– Og Mette-Marit har litt flyskrekk, men hun fløy først fra Ghanas hovedstad til London, deretter til Paris og tilbake Mali for å rekke konferansen, forteller kongehusekspert Kjell Arne Totland til «God Kveld Norge».

Les også:Kongen må snakke kronprinsparet til rette

Han tror at særlig norsk ungdom setter pris på å ha et kronprinspar som bryr seg og engasjerer seg i viktige saker.

– Det gir håp for monarkiets fremtid i Norge. Også kronprinsparets evne til å fornye sin rolle og gi den nytt innhold er med på å gjøre monarkiet mer relevant for en ny generasjon, mener Totland.