Tusenvis uten strøm etter uværet

Uværet skaper trøbbel i strømnettet, melder Statnett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meteorologen Paul Skeie melder på Twitter natt til mandag at Dagmar har satt norsk vindrekord:

– Dagmar har satt ein vær-rekord. Vindkast på 63,9 m/s frå Juvasshø klokka 23 ikveld. Forrige rekord var frå Svinøy Fyr med 62 m/s, 1992, skriver Skeie på sin Twitter-profil.

Tusenvis uten strøm

I Sogn og Fjordane er tusenvis uten strøm, og flere steder meldes det om mer eller mindre hyppige strømbrudd, skriver Firda.

Det kan ta lang tid før strømmen kommer tilbake, opplyser Sogn og Fjordane energi og Sunnfjord Energi til NRK.

På Sentralsykehuset i Førde slo strømmen seg av og på en periode, og strømmen måtte derfor koples inn manuelt, melder NRK.

Omtrent 5.000 nordmøringer står ifølge Tidens Krav uten strøm i stormen. En stor del av Smøla kommune står uten strøm, samt Ervågøya i Aure og en del av Tingvoll kommune.

Ekstremværet Dagmar fører til store påkjenninger i strømnettet, men Statnett melder at lokal strømproduksjon i stor grad dekker opp for brudd i hovednettet.

– Det har vært strømutfall av hovedledninger i de berørte uværsområdene, men forsyningen har stort sett vært opprettholdt av parallelle linjer og lokal kraftproduksjon, sier kommunikasjonssjef Rune Gutteberg Hansen i Statnett til NTB.

Avbrudd flere steder

Samtidig legger han til at det også har vært større problemer i flere regionale og lokale nett.

– Flere steder har forbrukerne hatt avbrudd, og noen har det fortsatt, sier Hansen og oppfordrer folk til å kontakte sitt lokale nettselskap dersom strømmen forsvinner.

Statnett følger utviklingen i strømsituasjonen og uværet utover kvelden og natten.

Noen steder er været og nedblåste trær ikke bare årsaken til strømbrudd, de gjør det også vanskelig for strømselskapenes mannskaper å komme ut og rette feilene. (NTB/TV 2)