Dette bildet er fra da stormen «Dagmar» begynte å ta seg opp tidligere i kveld. Bildet er tatt fra Kvalsvika på Sunnmøre mot brua over til fugleøya Runde. (Foto: Kjetil Vaage Øie )
Dette bildet er fra da stormen «Dagmar» begynte å ta seg opp tidligere i kveld. Bildet er tatt fra Kvalsvika på Sunnmøre mot brua over til fugleøya Runde. (Foto: Kjetil Vaage Øie )

– Strømmen er gått, takstein og bjørk flyr gjennom luften

Operasjonssentralen til Sunnmøre politidistrikt blir i kveld nedringt av meldinger knyttet til ekstremværet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ulykkene som følger av uværet som herjer på Vestlandet er allerede mange. Først senere i kveld ventes stormen å slå til for fullt.

Flere tusen mennesker har nå mistet strømmen og det er fryktet enorme ødeleggelser når stormen treffer Vestlandet ved midnatt.

– Det er ekstremvær, bølgene slår langt innover kaikanten og det blåser nå sterk storm, forteller TV 2-reporter Arne Rovick som står på Meierikaia i Ålesund sentrum.

582920

– Litt senere i kveld er det ventet at vinden skal øke til orkansk styrke og dreie mer vestlig. Situasjonen er uoversiktlig.

Festøy-ferga søker ly for stormen med 112 passasjerer ombord

Skipper på bilfergen «Storfjord», Petter Eikrem, søker ifølge Sunnmørsposten nå ly for stormen i Hjørundfjorden med 112 passasjerer ombord.

Ifølge Eikrem vil ikke fergen kunne legge til kai før langt på natt.

Fergen trafikkerer alene på strekningen Festøy-Solavågen første juledag, mens kollegafergen «Hjørundfjord» ligger trygt til kai i Ålesund.

Politiet ringes ned

Operasjonssentralen til Sunnmøre politidistrikt blir i kveld nedringt av meldinger knyttet til ekstremværet. Så langt er det ikke meldt om personskader.

Politiet ber også om at publikum ikke ringer til politiet uten at det er strengt nødvendig. Dette er for å sikre at livsviktige samtaler kommer igjennom.

Strømnettet ute av spill

Både juletrær og andre trær måtte gi tapt for de voldsomme kreftene, og flere steder langs kysten så det svart ut for strømforsyningen til folk etter hvert som veltede trær og lynnedslag satte strømnettet ut av spill.

Strømmen er nå borte over store deler av søre Sunnmøre, blant annet i Volda og Ørsta.

Det meldes om at takstein og bjørk flyr over hustakene. De kraftige vindkastene får vinduene til å bule inn.

Sperrede veier som følger av nedblåste trær

Operasjonssentralen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt melder på Twitter at bilister som ferdes langs europaveier, riksveier, fylkesveier og kommunale veier risikerer å møte sperrede veier som følge av nedblåste trær.

Fra Sunnmøre politidistrikt meldes det blant annet om et tre som har blåst overende i 40 km-sonen inn mot Fosnavåg. Treet sperrer delvis veibanen, og har revet med seg kraftlinje til lyktestolpe.

Vegtrafikksentralen og Tussa Kraft er varslet.

MÅTTE FRAM MED MOTORSAGA: - I Ørskog i Møre og Romsdal måtte vi fram med motorsaga når julebesøket skulle hjem, forteller Karoline Hansen til tv2.no. (Foto: MMS-tips: Karoline Hansen)
MÅTTE FRAM MED MOTORSAGA: - I Ørskog i Møre og Romsdal måtte vi fram med motorsaga når julebesøket skulle hjem, forteller Karoline Hansen til tv2.no. (Foto: MMS-tips: Karoline Hansen)

I Ålesund har et tre blåst ned og sperrer et kjørefelt. Vegtrafikksentralen vil sørge for å fjerne treet. Også et reklameskilt har blitt revet løs av den sterke vinden og truffet en parkert bil. Bilen er påført skader på tak, panser og en skjerm. Ingen personer ble skadet.

Stormen slår inn for fullt i kveld

Stormsenteret kommer vestfra over Færøyene og nærmer seg Norge i circa 100 kilometer i timen.

Stormen forventes å nå land nær Helgeland natt til mandag. Den sterkeste vinden sør for lavtrykket kommer inn mot Nordfjord og Møre og Romsdal søndag kveld og i Trøndelag sent søndag kveld og tidlig natt til mandag.

I Sogn og Fjordane er den sterkeste vinden ventet søndag kveld mellom klokken 20 og 24.

I Møre og Romsdal vil det verste været starte ved 21-tiden og vare til klokken 1 natt til mandag. I Trøndelag er det ventet at stormen vil være på sitt kraftigste mellom klokken 22 og 2 natt til mandag.

LES OGSÅ: Politiet advarer publikum mot «Dagmar

Fra Hordaland politidistrikt meldes følgende:

Tjukkebygdvegen: Et tre har veltet og sperrer veien i mellom Øyeflaten og Urdland.

E16: Høyspentledning har falt ned og sperrer E16 v/ Bulken. Politipatrulje er på stedet og veien er stengt inntil videre.

FV57: Tre har veltet og sperrer et kjørefelt mellom Nordgulen og Eivindvik på FV57.

E16 Røldal: Et stort tre i ferd med å velte ut i veien. Treet hviler nå mot autovern.

E16 Bolstad - Evanger: Et tre har veltet over veien og en bil har kjørt inn i treet.

FV 13 Kinsarvik-Bruarvik: Tre har falt over strømledning og sperrer veien mellom Kinsarvik og Bruarvik.

Bulken, Voss: Meldt at en høyspentmast er veltet ved Bulken og at den ligger og gnistrer.

Bu, Lofthus: Ras bestående av trær, jord og steiner sperrer hele fylkesvei 13 ved Bu i Hardanger.

Hardangervegen, Nesttun: Flere store steiner har rast ut i veien på fylkesvei 580 slik at det ene kjørefeltet er sperret.