Wigan (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)
Wigan (Foto: Martin Rickett/Pa Photos)
Premier League

«Ingen» bryr seg om Wigan

Rugby er en større idrett og lokalbefolkningen holder med Manchester United og Liverpool.

Wigan (TV 2 Sporten): Det er to timer til avspark mellom Wigan og Chelsea. Samtidig spilles det en rekke andre kamper i Premier League. Andre steder er det snakk om fulle hus, ellevill stemning og intens rivalisering.

Men i Wigan er det stille. Den lille byen har på mirakuløst vis overlevd hver eneste sesong siden opprykket i 2005. Da startet eventyret i toppdivisjonen mot nettopp Chelsea, og de klarte nesten å ta poeng fra laget som som senere skulle vinne ligaen.

LES: AFC Wimbledon: «The Crazy Gang» lever videre

Bryr seg ikke
Imponerende prestasjoner til tross, befolkningen ser ikke ut til å bry seg nevneverdig. Det koker ikke i gatene, ytterst få går i klubbens farger og pubene er stort sett fylt opp av bortesupportere fra Vest-London.

I supportersjappa er det flere ansatte enn kunder, burgervognene selger dårlig og vaktene rundt DW Stadium har en enkel jobb med å holde ro og orden.

Riktignok er det godt med folk i området, men de har andre ting på tapetet enn Premier League-fotball. Ved siden av anlegget ligger det et stort kjøpesenter, som får hele stedet til å virke oppkonstruert.

Holder med Liverpool og United
Nordvest har rikelig med lag i det ypperste selskap. Bolton, Blackburn og Everton er blant dem. I tillegg er de største selvsagt også herfra som Liverpool og de to Manchester-klubben.

Det er en av tre hovedgrunner til at lokalbefolkningen ikke er i ekstase over å være i Premier League. Det er ingen kultur for å ha et topplag i Wigan. Derfor har det i flere tiår vært helt naturlig at innbyggerne følger Manchester United eller Liverpool. Følelsene har for mange ikke endret seg i takt med at «The Latics» har spilt seg oppover i divisjonene.

- Du vet, relasjoner til fotballklubb er noe som skapes over tid. Det er ikke noe som skjer over natten, sier John Richardson i Daily Express til tv2.no.

- Jeg tror du trenger 10-15 år på å skape en virkelig kultur. De som vokser opp i byen nå blir lært opp til å følge Wigan. I skolegårdene er det andre klubber som dominerer, men det er stadig flere som går i blått og hvitt, sier Paul Kendrick i lokalavisen The Wigan Observer.

LES: Stoke: Byen er like røff som klubben

Aldri utsolgt
Mot Chelsea er det bare 18.000 tilskuere på tribunen. De største lagene trekker ikke fulle hus. Fra hovedstaden er det over 4.000. DW Stadium er blant stadionene som så godt som aldri er utsolgt.

- Klubben gjør mye bra for byen. De deler ut gratisbilletter til barn og ungdom for å skape en god atmosfære på kampene. De som følger Wigan, bryr seg virkelig. De er bare ikke et like stort miljø som andre steder. Det er massevis av fotballfans her – sikkert like mange som i Bolton og Blackburn. Utfordringen er at klubben er såpass «ny» at det de fleste holder med Manchester United. Det er bare 25 minutter på motorveien til Old Trafford. Det viktigste er at den neste generasjonen vokser opp med et Premier League-lag som spiller noen hundre meter fra der de bor.

LES: Slik ser du julekampene
LES: Se Premier League-gjengens Boxing Day-spesial

Frykter nedrykk
Kendrick frykter at et nedrykk vil få store konsekvenser for Wigan. Han er redd for at de blåhvite kommer til å forsvinne helt fra toppen, og at de vil stå igjen uten en spesielt stor fanbase.

- For ungene i dag handler det bare om Premier League, og jeg er usikker på hvor interesserte de er i å se Wigan i Championship eller League One. Det er helt avgjørende at de overlever. Det er fort gjort at det blir fullstendig likegyldighet hvis de går ned en divisjon eller to.

John Richardson er mektig imponert over det Wigan har fått til. Da Dave Whelan kjøpte klubben i 1995, lå de på nivå fire i engelsk fotball. Ti år senere feiret de opprykk til Premier League. Daily Express-journalisten mener imidlertid at få vil bli nevneverdig skuffet om de skulle rykke opp.

- Ingen begynner å gråte hvis de går ned – bortsett fra en god del mennesker som bor her. De har ikke klart å fenge voldsomt mange utenfor dette stedet. Uansett skal de ha all mulig honnør for det de har fått til. Jeg snakket med Whelan for en tid tilbake, og han la heller ikke skjul på utfordringen vet at lokalbefolkningen har andre favorittlag.

Rugby dominerer
Fotballklubber som er på toppnivå pleier å være klart mest populært i byene de kommer fra. I Wigan er de derimot ikke slik. Det er rugby som er den dominerende idretten.

- Rugbylaget har stolte tradisjoner og har opplevd suksess over tid, forklarer Kendrick.

Wigan Warrirors er rugbylaget i England som har sanket flest trofeer. Derfor er det kanskje ikke så rart at de har flere tilhengere. Warriors og Latics har begge DW Stadium som hjemmearena.

- Det er rugby som er stort. Wigan har gjort det fantastisk til å komme til Premier League. Det kommer ikke voldsomt mange hit, men hele historien til klubben er utrolig, sier Richardson.